Avem găina editată genetic - e rezistentă la gripa aviară, dar totuși face ouă

Avem găina editată genetic - e rezistentă la gripa aviară, dar totuși face ouă

Savanții au creat în laborator găini rezistente la gripa aviară, o dovadă că aceste păsări pot căpăta rezistență la virusuri. Însă mai au mult de lucru pentru a împiedica virusul să capete mutații.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Imperial College London au editat o genă cu un rol biologic în sănătatea celulelor găinii și au observat că nouă din zece păsări cu gena modificată expuse la o doză obișnuită de virus au devenit imune la infecție. Doar o găină a avut o cantitate minoră de virus timp de o zi sau două, relatează Sky News.

ADVERTISING

Efectul protector al genei editate nu este total: când doza virală a fost mărită de 1.000 de ori, nivel cu mult peste cel natural, aproape jumătate din găini au fost infectate, arată autorii studiului publicat în jurnalul științific Nature Communications.

Savanții au observat, de asemenea, că atunci când celula din organismul găinilor era infectată cu gripa aviară, virusul prelua controlul asupra genei editate pentru a se multiplica, ceea ce înseamnă că mai au de muncă până vor reuși să obțină o protecție totală împotriva gripei aviare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Analize suplimentare au arătat că virusul modificat are "o anumită abilitate" de a folosi o versiune a unei gene din celula umană, dar nu a reușit să provoace o infecție. Virusul gripei aviare ar trebui să treacă prin mai multe modificări majore în diferite gene pentru ca acesta să poată infecta celulele de mamifere. Cercetătorii vor însă să elimine orice șansă ca tehnica de editare a genelor să conducă la modificarea virusului și posibilitatea ca acesta să facă un pas spre cauzarea infecțiilor umane.

ADVERTISING

Partea bună este că găinile editate genetic au rămas sănătoase și au continuat să facă ouă în cei doi ani de studiu.

Peste opt milioane de găini au murit sau au fost sacrificate numai în Marea Britanie din cauza gripei aviare, din 2021 încoace.

Editarea genetică este mai precisă decât tehnicile controversate de modificare genetică și are avantajul că nu introduce într-un organism genele altor specii.

Pe lângă necesitatea continuării cercetării, există încă obstacole legislative care trebuie depășite înainte ca tehnica editării genetice să devină disponibilă pentru efectivele de găini din ferme.

Parlamentul britanic a adoptat un proiect de lege privind "creșterea precisă", care permite editarea genetică a plantelor și animalelor, însă e nevoie de reglementări suplimentare înainte ca acestea să poată fi consumate ca hrană.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇