Caz unic în Europa: Franța va începe să-și vaccineze rațele

Caz unic în Europa: Franța va începe să-și vaccineze rațele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Caz unic în Europa, Franţa va începe luni să vaccineze raţele pentru a le proteja de gripă aviară, în speranţa că va evita o nouă explozie a acestei infecţii virale care a condus la eutanasierea a zeci de milioane de păsări în ultimii ani.

„Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni”, a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie.

"Presiunea virusului rămâne puternică, însă vaccinarea ar trebui să ne permită să rămânem în zona cazurilor punctuale şi să evităm valul de infecţii în crescătoriile noastre", a adăugat preşedintele asociaţiei medicilor veterinari SNGTV.

Pe fondul crizelor repetate de gripă aviară, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare, informează AFP.

Virusul, care afectează Franţa aproape fără încetare din 2020, a devenit unul endemic în Europa, decimând coloniile de păsări marine şi perturbând producţia locală de ouă şi carne de pasăre.

Însă şi mamiferele pot fi infectate: au fost identificate cazuri de infecţie la 26 de ferme de animale cu blană din Finlanda, a anunţat agenţia sanitară europeană EFSA.

Atunci când se descoperă un caz de gripă aviară, păsările sunt sacrificate şi se recurge la eutanasieri preventive în crescătoriile din apropiere, astfel că producţia este perturbată în mod semnificativ, iar pierderile economice se acumulează.

Cum se face vaccinarea la raţe

Guvernul de la Paris speră să pună capăt acestui ciclu, graţie vaccinului contra gripei aviare.

Sectorul estimează că aproximativ 60 de milioane de raţe vor fi vaccinate până în vara lui 2024, cu două doze de vaccin pentru fiecare pasăre. Un număr de 80 de milioane de doze de vaccin au fost comandate de la firma Boehringer Ingelheim şi a doua procedură de licitaţie urmează să fie lansată în curând.

Prima doză de vaccin va fi administrată răţuştelor de zece zile. Primele păsări vaccinate vor fi complet imunizate în decembrie, ştiut fiind faptul că epizootia este susceptibilă să lovească înaintea acestei date.

"Ar fi trebuit să le vaccinăm încă din luna iunie" pentru a le proteja la maxim, susţine o crescătoare de raţe din sud-vestul Franţei. Chiar dacă este favorabilă vaccinării, această crescătoare a preferat să rămână anonimă, deoarece clienţii au sunat-o pentru a-i spune că "nu vor raţă vaccinată".

În principiu, vaccinarea prezintă un avantaj "enorm", explică Marie-Pierre Pé, directoarea Asociaţiei producătorilor de foie gras din Franţa (CIFOG): atunci când un focar de gripă aviară este descoperit, fermele de raţe din proximitate nu vor mai trebui golite, adică păsările care sunt sănătoase nu vor mai trebui eutanasiate.

"Sperăm că revenim la condiţii mai normale de producţie", concluzionează Marie-Pierre Pé.

Însă profesioniştii din sectorul cărnii de pasăre urmăresc cu atenţie reacţia pieţelor de export, care deseori sunt reticente faţă de o ţară care recurge la vaccinare, pe motiv că virusul ar putea continua să circule pe ascuns.

Un responsabil din Ministerul japonez al Agriculturii a dezvăluit pentru AFP că Tokyo va suspenda importurile de produse avicole franceze atunci când va debuta vaccinarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇