Gripa aviară revine în forță în Franța. Producătorii de foie gras: Este de neînțeles

Gripa aviară revine în forță în Franța. Producătorii de foie gras: Este de neînțeles

Revenirea gripei aviare în sud-vestul Franţei, după o lună şi jumătate de acalmie, este „neaşteptată şi de neînţeles”, a declarat vineri Asociaţia producătorilor de foie gras (CIFOG), confruntată cu o multiplicare a focarelor în pofida unei perioade a anului considerate mai puţin riscantă.

În raportul său lunar, agenţia sanitară europeană Efsa a confirmat vineri o scădere a numărului de focare în rândul păsărilor de curte în martie şi aprilie în Europa, dar a subliniat că pescăruşii au continuat să fie „grav afectaţi de virus”.

ADVERTISING

De la începutul epizootiei, în toamna anului trecut, şase milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa, după sacrificarea a 22 de milioane de păsări în 2021-2022.

Marie-Pierre Pé, directoare generală a CIFOG, vorbeşte chiar despre un „efect surpriză" atunci când Franţa a scăzut nivelul de risc de gripa aviară la sfârşitul lunii aprilie „la un nivel moderat".

Autorităţile au raportat marţi 11 focare confirmate în ferme din Gers şi unul în Landes din 4 mai, primele cazuri din 14 martie, şi au procedat la sacrificarea animalelor în cauză. În Pirineii Atlantici au fost observate „două suspiciuni puternice" şi au fost, de asemenea, instituite perimetre sanitare.

ADVERTISING

„Este o consternare generală”, a reacţionat Sylvie Colas, reprezentanta Confederaţiei agricultorilor din Gers, care vorbeşte chiar despre 17 ferme afectate în departamentul său. Nu am avut niciodată gripă aviară în luna mai, în mod normal este „iarna", a afirmat ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇