Înmulţirea cazurilor de gripă aviară la om în China ar putea indica un risc de variante care se modifică rapid

Înmulţirea cazurilor de gripă aviară la om în China ar putea indica un risc de variante care se modifică rapid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China în acest an suscită îngrijorare în rândul experţilor. Aceștia spun că o tulpină care a circulat anterior pare să fi suferit mutaţii, devenind astfel mai contagioasă în rândul populaţiei umane.

China a raportat în 2021 către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) 21 de infecţii cu H5N6, un subtip al virusului gripei aviare, comparativ cu doar 5 cazuri anul trecut, relatează Reuters.

Deşi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 în 2017, infecţiile sunt grave, numeroase persoane ajungând în stare critică şi fiind consemnate cel puţin şase decese.

ADVERTISING

”Creşterea numărul de cazuri la om în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată”, a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.

Majoritatea pacienţilor au intrat în contact cu păsări din crescătorii şi nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a precizat OMS, care a evidenţiat creşterea îmbolnăvirilor într-un comunicat emis pe 4 octombrie. În acesta se preciza că se impuneau investigaţii suplimentare ”urgente” pentru evaluarea riscurilor şi a înmulţirii cazurilor la oameni.

ADVERTISING

De atunci, o femeie de 60 de ani din provincia Hunan a fost internată în stare gravă cu gripă H5N6 pe 13 octombrie, potrivit unui comunicat al guvernului din Hong Kong.

Nu sunt focare la păsările din crescătorii

Deşi au fost raportate cazuri de H5N6 în rândul populaţiei umane, nu au fost consemnate focare de H5N6 la păsările din crescătorii din China din februarie 2020.

China este cel mai mare producător din sectorul avicol, în special în sectorul creşterii raţelor, care acţionează drept rezervor pentru virusuri aviare.

ADVERTISING

Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din China nu a putut fi contactat pentru a comenta asupra creşterii numărului de cazuri de H5N6 în rândul populaţiei umane, notează Reuters.

Într-un studiu publicat luna trecută pe site-ul CDC din China se precizează, însă, că ''o creştere a diversităţii genetice şi a distribuţiei geografice a H5N6 reprezintă o ameninţare serioasă pentru industria avicolă şi sănătatea umană''.

Virusurile gripei aviare circulă în mod constant la păsările domestice şi sălbatice, însă rareori infectează oameni. Cu toate acestea, evoluţia virusurilor, care s-a accentuat pe fondul creşterii populaţiei de păsări din industria avicolă, reprezintă o preocupare majoră deoarece poate conduce la apariţia unui virus care să se răspândească cu uşurinţă de la om la om şi care poate provoca o pandemie.

Cel mai mare număr de infecţii cu H5N6 a fost înregistrat în provincia Sichuan, însă au fost consemnate cazuri şi în provinciile vecine Chongqing şi Guangxi, precum şi în Guangdong, Anhui şi Hunan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇