Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată despre Papa Francisc care s-ar fi înțeles cu Forumul Economic Mondial pentru rescrierea Bibliei

Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată despre Papa Francisc care s-ar fi înțeles cu Forumul Economic Mondial pentru rescrierea Bibliei

Context

Postarea de pe Facebook a fost distribuită de peste 160 de ori în două zile. Afirmația a apărut inițial pe 24 decembrie, pe site-ul The People’s Voice, publicație cunoscută pentru distribuirea unor știri fabricate.

Deși captura de ecran a presupusei postări de pe platforma X este asemănătoare contului oficial al Papei Francisc, acesteia îi lipsește un marcaj de timp și există o bifă albastră lângă numele de utilizator. Contul real al Papei are o bifă gri, ceea ce înseamnă, în general, că titularul respectivului cont o instituție guvernamentală/ o organizație/o persoană oficială verificate.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă, de a controla și uniformiza populația lumii”.

„Globaliștii vor obliga marea masă a oamenilor de rând să apeleze la stăpâni”.

„Stăpânii globaliști vor eradicarea religiei ortodoxe”.

„Industria de fact-checking are o agendă ascunsă/ malefică, este parte a inițiativei <<Marea resetare>>”.

Evaluarea noastră:

Informații false. Singura sursă pentru această pseudoștire este un site web documentat pentru faptul că răspândește în mod constant informații fabricate, nesusținute de dovezi. O căutare pe canalele oficiale și pe site-urile de știri de tip mainstream nu indică nicio mențiune despre vreun plan al Vaticanului de a rescrie Biblia, caracterul nefactual al conținutului analizat fiind confirmat și de către un reprezentant al WEF. Menționăm că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea amplifică narațiuni false și teorii ale conspirației precum „marea resetare”. 

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – No, pope didn’t authorize World Economic Forum to write ‘fact checked’ Bible

Leadstories.com – Pope Francis Did NOT Authorize WEF To Rewrite Fact Checked Version Of The Holy Bible

Logicallyfacts.com – No, Pope Francis has not authorized the World Economic Forum to fact-check the bible

ADVERTISING

Dailyherald.com – Facts matter: Pope is not planning to fact check the Bible


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇