Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată conform căreia Tucker Carlson ar fi fost plasat pe o „Listă a morții” coordonată de la Kiev, ca urmare a interviului cu Vladimir Putin

Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată conform căreia Tucker Carlson ar fi fost plasat pe o „Listă a morții” coordonată de la Kiev, ca urmare a interviului cu Vladimir Putin

Context

Mai  multe postări de pe platforma X, (fosta Twitter) au distribuit zvonul că președintele Zelensky l-ar fi pus pe Tucker Carlson pe o „Listă a morții” pentru interviul cu Președintele Vladimir Putin. O astfel de postare a primit în scurt timp aproximativ 33.000 de aprecieri și 19.300 de distribuiri.

După ce Carlson a anunțat că se află la Moscova pentru a-l intervieva pe Vladimir Putin, unii utilizatori de pe rețelele sociale au răspândit zvonul că liderii Ucrainei ar fi comandat uciderea fostului jurnalist de la Fox News.

Imaginea prezentată ca dovadă a presupusei „Liste a morții” este, de fapt, preluată de pe site-ul web al unei organizații care menține o bază de date cu persoane considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei. Myrotvorets este „o organizație neguvernamentală independentă, de cercetare” creată în 2014. Ca parte a misiunii sale, organizația colectează informații despre persoanele pe care le consideră amenințări la adresa securității Ucrainei. Organizația menține o bază de date cu aceste informații prin proiectul său „Purgatoriul”, fals prezentată drept “Listă a morții”.

ADVERTISING

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ucraina și liderii săi reprezintă un stat criminal care lucrează cu ‘liste ale morții’.”

„Conducerea de la Kiev nu respectă dreptul  la informare și libertatea presei.”

„Războiul din Ucraina este creat/ întreținut de forțe occidentale obscure”.

Evaluarea Antifake:

Lista în cauză nu este un document oficial al guvernului de la Kiev, fiind preluată de pe site-ul Centrului Myrotvorets, o organizație non-guvernamentală care studiază amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei. Centrul Myrotvorets nu incită în mod explicit la nicio formă de violență împotriva persoanelor de pe listă. Numele lui Tucker Carlson a fost adăugat pe lista Centrului Myrotvorets cu mult înainte de interviul său cu Putin, încă din 2023. În acest caz, dezinformarea amplifică narațiunile de război, precum „Ucraina – stat criminal, artificial și nazist”, scopul fiind de a diminua sprijinul occidental pentru Ucraina.

Disclaimer!

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – Tucker Carlson was not put on a ‘kill list’ in Ukraine for Putin interview

Newsweek.com – Is Tucker Carlson on Ukraine ‘Kill List’ Over Putin Interview?

Poynter.org – Tucker Carlson wasn’t added to a Ukrainian ‘hit list’ after his Vladimir Putin interview

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇