Fact-checking-ul săptămânii: Praful saharian care a ajuns și în România reprezintă un fenomen natural, nu o manifestare a unui plan secret de pulverizare a unor substanțe chimice otrăvitoare (chemtrails)

Fact-checking-ul săptămânii: Praful saharian care a ajuns și în România reprezintă un fenomen natural, nu o manifestare a unui plan secret de pulverizare a unor substanțe chimice otrăvitoare (chemtrails)

Context

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, s-a propagat un val de știri false și teorii ale conspirației despre masele de praf saharian din Europa, care nu ar fi de fapt un fenomen natural, ci o manifestare a unor „planuri” secrete de a pulveriza în atmosferă substanțe chimice (chemtrails).

„Chemtrails” se referă la teoria conform căreia guvernele sunt implicate într-un program secret pentru a împrăștia substanțe chimice toxice în atmosferă. Sunt speculate diferite motivații pentru această presupusă pulverizare, inclusiv vaccinarea, sterilizarea, reducerea speranței de viață, controlul minții sau controlul vremii.

Care sunt faptele?

Praful saharian conține minerale magnetice în mod natural și nu există dovezi ale prezenței în compoziția acestui praf a unor substanțe sau compuși sintetici, eliberate intenționat în aer cu scopuri malefice.

ADVERTISING

Având în vedere extinderea sa gigantică, deșertul Sahara este principala sursă globală de praf atmosferic. Transportul prafului depinde de doi factori principali: disponibilitatea surselor de sedimente ușoare, minerale uscate și organice – deșerturile lumii oferă provizii nesfârșite în acest sens – și condițiile eoliene care favorizează injectarea particulelor în troposferă și transportul acesteia. Prin urmare, în general, episoadele de praf tind să fie sezoniere, ca urmare a modificărilor condițiilor vântului.

Cantității mari de praf saharian în atmosfera  pot apărea în orice moment al anului, dar dinamica lor depinde de anotimp. De la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, stratul de aer saharian transportă praf în atmosferă în partea de vest, peste Oceanul Atlantic și poate suprima formarea și intensitatea ciclonilor tropicali. În schimb, praful care iese de pe continent în timpul iernii și primăverii tinde să rămână la altitudini mai mici și este purtat de vânturile alizee de nord-est.

ADVERTISING

Culoarea roșie caracteristică a prafului saharian reflectă prezența unor cantități mici de hematit, un mineral slab magnetic. Proprietățile magnetice ale prafului atmosferic suflat de vânt au fost deja bine documentate în studii științifice. Praful din Sahara poate conține, de asemenea, particule de magnetit artificial și alte particule de poluare care se amestecă cu el în timp ce se deplasează spre nord. Cu toate acestea, metalele derivate din poluarea aerului sunt de obicei prezente în cantități mult mai mici decât particulele de praf care poartă metale din surse naturale. Afirmațiile despre „chemtrails”, substanțe toxice eliberate în mod deliberat în atmosferă de către aeronave, fac parte dintr-o teorie a conspirației. Praful din Sahara conține particule magnetice în mod natural, inclusiv hematit, care conferă prafului culoarea roșie caracteristică. Magnetismul său nu este o dovadă care susține teoria conspirației chemtrails.

ADVERTISING

Praful din Sahara transportă microorganisme, inclusiv agenți patogeni. Acesta nu ar trebui să fie un motiv de alarmă, deoarece virusul și bacteriile din aer fac parte din atmosferă.

În cadrul Antifake.ro, am demontat în trecut și alte știri și conspirații centrate pe fenomenul „chemtrails”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Guvernele sunt implicate într-un program secret care presupune împrăștierea substanțelor chimice toxice în atmosferă”.

„Există planuri secrete pentru vaccinarea sau sterilizarea populației prin intermediul pulverizărilor în atmosferă”.

„Elita globalistă are un plan secret de control al populației prin îmbolnăvirea intenționată și instaurarea unei dictaturi medicale”.

„Se încearcă controlul/reducerea populației prin pulverizări de substanțe chimice în atmosferă (chemtrails).”

Evaluarea noastră: Acuzații false, lipsite de dovezi

Nu există nicio dovadă că praful saharian care a ajuns și în România ar conține în compoziția sa substanțe și elemente sintetice otrăvitoare (chemtrails). Masele de praf saharian conțin particule magnetice în mod natural, care conferă culoarea roșie caracteristică. Magnetismul său nu este o dovadă care susține teoria conspirației „chemtrails”.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, să ne gândim la o experiență comună: vântul care suflă nisipul de pe plajă. Imaginați-vă că sunteți la mare într-o zi cu vânt puternic. Nisipul fin de pe plajă este ridicat în aer și transportat de vânt la distanțe considerabile. Cu cât vântul este mai puternic, cu atât nisipul călătorește mai departe. Fenomenul prafului saharian este similar, dar la o scară mult mai mare. Deșertul Sahara, fiind imens și expus constant la vânturi puternice, devine sursa principală de praf pentru multe regiuni, inclusiv Europa. Așa cum nimeni nu ar suspecta că nisipul de pe plajă este parte a unei conspirații, tot așa și praful saharian este un fenomen natural și bine documentat științific, fără legături cu teorii conspiraționiste precum chemtrails.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – Fact Check: Sahara dust magnetism is not evidence of chemtrails

fullfact.org – Saharan dust, not ‘chemtrails’, responsible for substance left behind by rain in Wales

verificat.afp.com – Aceste rezultate de laborator nu dovedesc că „praful saharian” este de fapt substanțe toxice pulverizate intenționat

factcheck.afp.com – Magnetic African dust is not proof of chemtrails

nasa.gov – NASA Satellite Reveals How Much Saharan Dust Feeds Amazon’s Plants

earthobservatory.nasa.gov – Saharan Dust Blows Toward Europe

atmosphere.copernicus.eu – What is desert dust and how does it change atmosphere and the air we breathe?

veridica.ro – FAKE NEWS: Saharan dust is an artificial poisonous powder

antifake.ro – Fact-checking-ul săptămânii: Dezmințire despre tehnologia de vaccinare prin inhalare de la Yale și dezinformarea legată de „chemtrails”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇