Fact-checking-ul săptămânii: Operațiuni concertate de dezinformare pentru discreditarea și scindarea leadership-ului ucrainean

Fact-checking-ul săptămânii: Operațiuni concertate de dezinformare pentru discreditarea și scindarea leadership-ului ucrainean

Context

Publicația americană Washington Post a intrat recent în posesia unor documente care dezvăluie amploarea campaniilor de dezinformare și propagandă care au vizat Ucraina și leadership-ul său politico-militar în ultimul an. Fișierele, care numără peste 100 de documente, expun pentru prima dată amploarea propagandei de la Kremlin care îl vizează în principal pe președintele Zelenski cu scopul de a diviza și destabiliza societatea ucraineană.

În acest sens, zvonul unei potențiale demiteri a generalului Valeri Zalujnîi de către președintele Zelenski ucrainean a fost exploatată propagandistic cu mult înainte ca ea să se întâmple, urmărindu-se producerea unei scindări la vârful leadership-ului ucrainean. Potrivit Washington Post, administrația de la Kremlin a ordonat unui grup de strategi politici ruși să folosească rețelele sociale și articolele de știri false pentru a promova tema falsă că Zelenski ar încerca să „scape” de potențialii rivali.

Mii de postări pe rețelele sociale și sute de articole fabricate, create de fermele de troli și circulate în Ucraina și în întreaga Europă, au încercat să exploateze zvonurile despre presupuse tensiuni între cei doi lideri ucraineni. Tacticile din campania europeană au inclus clonarea și atacurile cibernetice asupra presei și a site-urilor web guvernamentale, și postarea de conținut fals, denigrator la adresa guvernului ucrainean. Acestea au inclus și crearea de conturi neautentice pe rețeaua X, pentru personalități proeminente, inclusiv un cont neautentic care pretindea că este al ministrei germane de externe Annalena Baerbock. Campania a inclus sute de articole și mii de postări pe rețelele sociale traduse în franceză, germană și engleză care l-au vizat pe Zelenski. În ultima vreme au început să apară o serie de videoclipuri deepfake care îl înfățișează pe Zalujni în ipostaza în care îl numește pe Zelensky un dușman al poporului și îndeamnă la o lovitură de stat.

ADVERTISING

Aceste instrumente retorice folosite în încercarea de a impune cadrajele si interpretările și narațiunile denigratoare despre președintele Zelenski și leadership-ul ucrainean au fost preluate si în România, prin intermediul unor articole fabricate, propagate apoi în social media.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Liderii ucraineni sunt incompetenți și corupți”

„Zelenski se agață de putere, iar în Ucraina democrația este lichidată”

„Liderii de la Kiev se luptă pentru putere în timp ce poporul suferă din cauza războiului.”

Evaluarea Antifake: Avem de a face cu distorsionarea și amplificarea unor subiecte reale și cu amestecarea unor frânturi de adevăr cu informații false sau distorsionate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Încercarea de a eroda popularitatea și încrederea publicului ucrainian în autorități s-a manifestat prin propagarea unor știri fabricate despre președintele Zelenski, dar și prin amplificarea ideii de rivalitate și conflict la vârful leadership-ului ucrainean între președinte și conducerea militară, reprezentată de generalul Valeri Zalujnîi. Numeroasele atacuri orchestrate împotriva președintelui Zelenski au avut rolul de a destabiliza și de a diviza publicul ucrainean.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Washingtonpost.com – Kremlin runs disinformation campaign to undermine Zelensky, documents show

Ukrinform.net – Zaluzhnyi’s dismissal caused wave of absurd Russian fakes

France24.com –  No, Ukraine’s Zelensky did not buy a lavish mansion in Florida

Logicallyfacts.com – No, Ukraine President Zelenskyy did not buy two mega-yachts worth $75 million


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇