Fact checking-ul săptămânii: Mesaje subterane care reciclează vocabularul conspiraționist și narațiunile toxice din pandemie

Fact checking-ul săptămânii: Mesaje subterane care reciclează vocabularul conspiraționist și narațiunile toxice din pandemie

Mesajul a fost promovat preponderent pe mesageria Whatsapp și pe Facebook messenger, precum și în grupuri care mizează pe sentimentele religioase, pe iconografia creștin-ortodoxă, pe ideea de profeții și clarviziuni. De asemnea, mesajul a fost amplificat de conturi neautentice, ale căror fotografii de profil mizează pe aceeași simbolistică.

În spațiul online, un mesaj cu denumirea de „O NOUĂ PANDEMIE- MARBURG” a fost diseminat în diverese grupuri de Facebook, pe Telegram și prin intermediul unor aplicații de mesagerie privată – Whatsapp și Facebook Messenger. Textul sugerează că anumite organizații pregătesc „următoarea plandemie a virusului Marburg” și „se grăbesc să dezvolte un vaccin cu cele mai toxice otrăvuri de pe planetă”. Mesajul reprezintă un amestec dintre unele afirmații adevărate despre virusul Marburg și numeroase afirmații lipsite de dovezi, speculații sau insinuări. Virusul Marburg a fost detectat pentru prima dată în 1967, iar cea mai recentă infecție confirmată a fost identificată în Guineea, în august 2021. În prezent, nu au fost autorizate tratamente sau vaccinuri pentru combaterea bolii cauzate de virusul Marburg. Atât OMS și alte organizații nu au declarat că următoarea pandemie va fi declanșată de virusul Marburg.

Mesajul viralizat în diverse grupuri de Facebook și Telegram susține că „următoarea plandemie va fi virusul Marburg cu o rată de mortalitate de 88%”, „Marburg va fi fals ca și Covidul!” și „deja se grăbesc cu un vaccin pentru Marburg”. Textul nu precizează clar ce organizație sau structură „planifică următoarea pandemia”, însă menționează că „structurile GAVI (Vaccine Alliance) și WEF (Forumul Economic Mondial) deja fac anunțuri despre virus”, „au dezvoltat deja un test PCR pentru Marburg, chiar dacă nu există încă nicio pandemie oficială” și că „toată organigrama Covid a fost dezvoltată la cererea Pfizer, dar nu de către Bill Gates, ci de către DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), care e cea mai avansată structură tehnologică de pe Terra”.

Virusul Marburg a fost detectat pentru prima dată în 1967, în urma unor focare simultane în Germania și Serbia. Acesta provine din aceeași familie cu virusul Ebola și poate duce la febră hemoragică, care împiedică coagularea sângelui, atât la oameni, cât și la primate.

Potrivit OMS, rata medie a mortalității pentru cazurile cunoscute este de aproximativ 50%, însă această rată poate varia de la 24% la 88%, în funcție de tulpina virusului și de modul de gestionare a cazurilor.

După apariția primelor focare din Germania și Serbia, virusul a reapărut în mai multe cazuri individuale și focare în diferite țări africane (Uganda, Congo, Kenya, Angola, Africa de Sud).

Focarele inițiale ale bolii cu virus Marburg au fost identificate la personalul din laborator care au intrat în contact cu maimuțe aduse din Uganda, în timp ce două cazuri independente în 2008 au fost identificate la pacienți din Țările de Jos și SUA, după ce au vizitat o peșteră locuită de lilieci în Uganda.

Cea mai recentă infecție confirmată a fost identificată în Guineea în august 2021, primul caz cunoscut de boală cu virus Marburg din Africa de Vest. Singurul pacient identificat a murit.

Pe 11 august 2021, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat cazul pacientului decedat din Guineea și a declarat că multe dintre abordările folosite pentru a răspunde la focarele de virus Marburg au fost aceleași cu cele desfășurate pentru a combate COVID-19: „Izolarea și îngrijirea celor infectați, monitorizarea și carantinarea persoanelor cu acre au intrat în contact, precum și mobilizarea comunităților locale.”

Focarul din 2021 din Guineea s-a stins pe 16 septembrie, fără a fi înregistrate cazuri noi. Numeroase organizații, printre care și unele menționate în mesajul viralizat pe rețelele sociale ( GAVI sau World Economic Forum)  au făcut anunțuri despre focarele recente de infectări cu virusul Marburg, însă nu au menționat că virusul Marburg ar declanșa următoarea pandemie.

Afirmația cu privire la „existența unui test PCR pentru Marburg, chiar dacă nu există încă nicio pandemie oficială” este jumătate corectă, jumătate înșelătoare. Confirmarea că simptomele sunt cauzate de infecția cu virusul Marburg se poate face folosind mai multe metode de diagnostic, printre care și testul de reacție în lanț a polimerazei  (RT-PCR). Un test care să poată determina rapid cauza unei infecții este esențial în diagnosticul bolilor, dar existența unui astfel de test nu este condiționată de declararea oficială a unei pandemii.

Existâ câteva vaccinuri-candidate pentru combaterea virusurilor Marburg și Ebola, propuse începând cu anul 2004. Câteva dintre aceste vaccinuri-candidate au fost testate pe animale, cel mai recent test fiind efectuat în anul 2020. În prezent, nu au fost autorizate tratamente sau vaccinuri pentru combaterea bolii cauzate de virusul Marburg. Mesajul analizat face o alăturare arbitrară între vaccinurile-candidate pentru virusul Marburg și vaccinurile împotriva COVID-19, susținând, fără dovezi, că „mulți dintre cei ce au luat vaccinul anti-covid prezintă cheaguri și sângerări incontrolabile” și că atunci „când vor fi hemoragii oculare, aceasta va fi pretins a fi Marburg!”. Nu există dovezi care să asocieze virusul Marburg cu vaccinurile împotriva COVID-19.

Sintetizând, rețeta acestui mesaj care s-a viralizat în special prin intermediul unor aplicații de mesagerie privată (Facebook Messenger și Whatsapp) reprezintă un amestec înșelător între afirmații adevărate despre virusul Marburg (rata de mortalitate, diagnosticarea prin metoda RT-PCR, organizațiile care au semnalat focarul recent din Guineea) și numeroase afirmații lipsite de dovezi, speculații, alăturări, insinuări, predicții făcute în absența unei baze factuale („acesta va fi Marburg fals”, „mulți dintre cei ce au luat vaccinul anti-covid prezintă cheaguri și sângerări incontrolabile”, „au dezvoltat un test PCR chiar dacă nu există pandemie”, „GAVI și WEF deja fac anunțuri despre virus”, „cei care vor refuza vaccinul vor fi târâți în lagăre de concentrare”).

Pentru a nu fi prinși în capcana unor astfel de conținuturi, sugerăm:

  • să dăm atenție cuvintelor și narațiunilor toxice folosite, în mod sistematic, de la începutul pandemiei pentru a alimenta neîncrederea, suspiciunea, ideile că virusul SARS-CoV-2 „nu ar avea efecte severe”, că „pandemia ar fi inventată”, că „vaccinurile omoară în masă oamenii” și că „cei care vor refuza vaccinul vor fi duși în lagăre de concentrare”/ alternativ „camere de gazare”;
  • să manifestăm prudență față de mesajele care ne bombardează pe Whatsapp și Facebook messenger și să încercăm coroborarea informațiilor din aceste mesaje subterane cu mai multe surse de încredere;
  • să nu ne grăbim să punem în circulație/ redirecționăm/ redistribuim un conținut, mai ales dacă acesta ajunge la noi prin canale subterane, a căror sursă primară este neclară/ anonimă/ neidentificabilă.

Surse:

who.int – Marburg virus disease

cdc.gov – Marburg (Marburg Virus Disease)

ncbi.nlm.nih.gov – Response to Imported Case of Marburg Hemorrhagic Fever, the Netherlands

cdc.gov – Imported Case of Marburg Hemorrhagic Fever — Colorado, 2008

who.intMarburg virus disease – Guinea

who.int COVID-19 Virtual Press conference transcript – 11 August 2021

weforum.org – What is Marburg disease?

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov – Marburg virus-like particles protect guinea pigs from lethal Marburg virus infection

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov – Live attenuated recombinant vaccine protects nonhuman primates against Ebola and Marburg viruses

nature.com – Modified vaccinia Ankara vaccine expressing Marburg virus-like particles protects guinea pigs from lethal Marburg virus infection

aap.com.au – WHO hasn’t declared the Marburg virus the next pandemic

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇