Fact checking-ul săptămânii: Interviu fabricat și atribuit lui Henry Kissinger despre „Dictatura Globală a unei singure Superputeri” – reciclat și viralizat prin mesageriile private WhatsApp ș Facebook Messenger

Fact checking-ul săptămânii: Interviu fabricat și atribuit lui Henry Kissinger despre „Dictatura Globală a unei singure Superputeri” – reciclat și viralizat prin mesageriile private WhatsApp ș Facebook Messenger

Informații de context

Un interviu atribuit fostului Secretar de Stat al Statelor Unite, Henry Kissinger, care ar fi făcut o „analiză predictivă” despre Statele Unite și „Dictatura Globală a unei singure Superputeri” a fost promovat recent prin intermediul aplicațiilor de mesagerie precum WhatsApp și Facebook messenger. Mesajul susține că interviul ar fi fost acordat de Henry Kissinger în 2018, la New York, acesta făcând afirmații despre Statele Unite, Rusia, China și „pregătirile pentru războaie”.

Dintre declarațiile fabricate și atribuite, cu aer de veridicitate, lui Henry Kissinger, amintim:: „Cine controlează petrolul, controlează națiunile; Cine controlează mâncarea, controlează oamenii ”, „Războiul care vine va fi atât de grav, încât o singură superputere poate câștiga, și aceia suntem noi.
Acesta este motivul pentru care UE este într-o așa mare grabă pentru a forma un superstat, pentru că ei știu ce se apropie, iar pentru a supraviețui, Europa va trebui să fie un singur stat întreg și unit”, „Dacă sunteți persoane obișnuite, atunci puteți să vă pregătiți pentru război prin mutarea la țară și construirea unor ferme, dar trebuie să vă luați armele cu voi, că hoardele înfometate nu vă vor da pace”.

Mesajul a fost promovat, în special, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie privată precum WhatsApp și Facebook Messenger. Cele mai multe postări fie nu au menționat o sursă a informațiilor, fie au indicat  drept sursă „US News”, însă fără a include un link către un website, care să permită verificarea caracterului factual al celor afirmate.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

O consultare a site-ului oficial care arhivează discursurile și interviurile lui Henry Kissinger ne arată că acesta nu a oferit asemenea interviuri și nu a făcut astfel de declarații. Conținutul viralizat reprezintă de fapt un interviu fabricat și atribuit lui Henry Kissinger, publicat în 2011 de către website-ul britanic de satiră dailysquib.co.uk. La secțiunea „Despre” a website-ului britanic dailysquib.co.uk este precizat că acesta reprezintă un ziar de satiră. Totuși, interviul fabricat și atribuit lui Henry Kissinger nu este însoțit de o eventuală etichetă „satiră/ pamflet”, iar cele mai multe postări, mesaje și articole care au preluat interviul fabricat nu indică faptul că sursa originară ar fi un site de satiră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Interviul a circulat și în 2011 și în 2016, inclusiv în România, cu titlul „Henry Kissinger: Dacă nu auziți tobele RĂZBOIULUI, înseamnă că sunteți surzi!”. Cel mai recent, conținutul a fost reciclat în contextul războiului din Ucraina.

Evaluarea noastră: Conținut satiric, prezentat și reciclat ca fiind autentic

În spațiul online, în special pe rețelele sociale, asemenea declarații, interviuri  sau citate fabricate și atribuite unor personalități  publice pot fi frecvent întâlnite În baza analizei noastre, apreciem că interviul atribuit lui Henry Kissinger reprezintă un conținut satiric, preluat și tradus mot-à-mot din limba engleză, însă fără precizarea că este vorba despre un conținut fabricat.

ADVERTISING

Am semnalat anterior aici și aici alte citate fabricate și atribuite în mod fals lui Henry Kissinger.

Narațiuni strategice alimentate de astfel de conținuturi contrafăcute:

  • Războiul din Ucraina a fost provocat/ planificat de SUA, aliații lor și elitele globale, prin urmare, lor le revine și responsabilitatea;
  • Războiul din Ucraina este un pretext al acestor puteri pentru a instaura „o nouă ordine mondială” și „dictatura globală”;
  • UE a intrat pe mână „elitelor globale” și a ideologiei „globaliste”, care o deturnează de la obiectivele părinților fondatori.

Înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul”/ caracterul factual unor astfel de afirmații atribuite unor personaltăți publice, recomandăm:

  • să manifestăm prudență față de conținuturile de pe WhatsApp care au eticheta „redirecționat frecvent”.
  • să le verificăm sursa și acuratețea, folosind motoarele de căutare (ex. Google), care pot oferi detalii despre contextul în care au fost făcute, dacă au fost făcute, de către cine;
  • să verificăm sursa afirmațiilor prin consultarea arhivelor online dedicate discursurilor/interviurilor ale personalităților respective;
  • să analizăm emoțiile care se doresc a fi induse (frică, furie, indignare) și să nu ne grăbim să îl punem în circulație/ redistribuim doar din motivul că ne confirmă sau ne consolidează o opinie preexistentă.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

dailysquib.co.uk – Henry Kissinger: “If You Can’t Hear the Drums of War You Must Be Deaf”

henryakissinger.com – Henry Kissinger | Interviews

antifake.ro – Citat despre „vaccinarea forțată” atribuit în mod fals lui Henry Kissinger

antifake.ro – „Vaccinarea forțată” atribuită în mod fals lui Henry Kissinger


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇