Fact checking-ul săptămânii (Green Anti-Fake): Schimbările climatice – etichetate drept „o mascaradă politică”

Fact checking-ul săptămânii (Green Anti-Fake): Schimbările climatice – etichetate drept „o mascaradă politică”

Recent, un fragment dintr-un interviu din 2014, în care John Coleman, prezentat drept „om de știință și co-fondator al Weather Channel”, susține că „încălzirea globală este o mascaradă politică” a fost repus în circulație în spațiul online. Potrivit declarațiilor lui Coleman, „schimbările climatice nu există”, „activitatea umană nu provoacă o încălzire globală semnificativă” și „nu există nici consens științific asupra faptului că schimbările climatice au cu adevărat loc”. Totuși, contrar afirmațiilor susținute în interviu, într-o majoritate covârșitoare, cercetătorii din domeniul climei au căzut de acord că schimbările climatice sunt reale, iar activitatea umană este cel mai important factor care determină încălzirea globală. Johm Coleman (care a decedat în 2018) a lucrat ca prezentator meteo timp de peste 60 de ani, dar nu a fost om de știință, așa cum este prezentat.

Informații de context

ADVERTISING

Un fragment dintr-un interviu acordat CNN în 2014 de către John Coleman, în care acesta făcea mai multe afirmații despre schimbările climatice, a fost pus în circulație în spațiul online în ultima săptămână, unii utilizatori de pe rețelele sociale distribuindu-l ca și cum ar fi fost un interviu recent.

În cadrul interviului, Coleman afirma că „nu există încălzire globală provocată de mâna omului”, „ideea că există o încălzire globală provocată de om este o imensă prostie”, „în știință nu există consens. Știința nu înseamnă vot. Știința lucrează cu fapte. Dacă judeci numai pe baza faptelor, constați că nu există o schimbare climatică.” În articolele și postările din spațiul online, John Coleman este prezentat drept „un om de știință care denunță încălzirea globală.”

Care sunt faptele la zi?

Fenomenul schimbărilor climatice este susținut de un corpus impunător de dovezi științifice adunate de-a lungul multor ani. Într-o majoritate covârșitoare, cercetătorii din domeniul climei au căzut de acord că, astăzi, temperatura medie globală este mai mare decât în ​​perioada preindustrială și că activitatea umană este cel mai important factor care a determinat această creștere. Cercetătorii consideră că încălzirea globală nu reprezintă un „proces natural”, iar activitățile umane din perioada postindustrială au determinat schimbările actuale la nivelul atmosferei, oceanelor și solului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

John Coleman, decedat în 2018, a lucrat ca prezentator al rubricii de  meteo timp de peste 60 de ani, însă acesta nu a avut nicio expertiză științifică în domeniul climei sau al schimbărilor climatice.

Declarațiile lui Coleman care circulă în spațiul online reprezintă doar un fragment dintr-un interviu al postului CNN cu mai mulți invitați. În versiunea completă, prezentatorul emisiunii a adresat întrebări și directorului general al postului The Weather Channel, David Kenny. Acesta a declarat că Weather Channel se distanțează de afirmațiile lui Coleman și a cerut telespectatorilor să se bazeze pe dovezile științifice.  În spațiul online această intervenție a lui David Kenny este omisă.

După cum am mai scris, teoria efectului de seră a fost susținută de dovezi științifice de când a fost propusă pentru prima dată în 1824. Potrivit NASA, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă rezultată din activitățile umane a crescut cu 47% de la începutul Revoluției Industriale. Activitățile umane (în primul rând arderea combustibililor fosili) au crescut considerabil concentrația de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, încălzind planeta. Se estimează cu o probabilitate mai mare de 95% că gazele cu efect de seră produse în urma activităților umane, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, au cauzat o mare parte din creșterea temperaturii Pământului observată în ultimii 50 de ani.

ADVERTISING

În august 2021, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), un grup de experți creat de ONU, a lansat cel de-al șaselea raport de evaluare privind schimbările climatice. Raportul arată, fără echivoc, că „încălzirea atmosferei se datorează factorului uman.”

Informațiile sunt confirmate și de concluziile raportului anual asupra climei globale din 2021, pregătit de Centrele Naționale pentru Informații de Mediu: „anii 2013–2021 se numără printre cei mai călduroși zece ani din istorie. Anul 2021 a fost, de asemenea, al 45-lea an consecutiv (din 1977) cu temperaturi globale, la nivel nominal cel puțin, peste media secolului al XX-lea.”

Recent, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţia de profil a ONU, a constatat că luna iulie a acestui an a fost una dintre cele mai fierbinţi luni iulie monitorizate vreodată, cu valuri de căldură prelungite și intense.

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi

În baza analizei noastre, considerăm afirmații de genul „schimbările climatice nu există”, „activitatea umană nu provoacă o încălzire globală semnificativă”, „nu există nici un consens științific asupra faptului că schimbările climatice au loc” ca fiind eronate și lipsite de dovezi. În prezent, într-o majoritate covârșitoare, de peste 97%, cercetătorii din domeniul climei au căzut de acord că schimbările climatice sunt reale, iar activitatea umană este cel mai important factor care a determinat încălzirea globală.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

antifake.ro – Informarea înșelătoare despre schimbările climatice împrumută un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră” și „Noua ordine mondială”

climatefeedback.org – There is clear evidence for the existence of climate change contrary to claims by John Coleman

factcheck.org – ‘Unequivocal’ Evidence that Humans Cause Climate Change, Contrary to Posts of Old Video

ncei.noaa.gov – Global Climate Report 2021

climate.nasa.gov – Climate Change: How Do We Know?

ipcc.ch – Climate Change 2021 The Physical Science Basis

climate.gov – Isn’t there a lot of disagreement among climate scientists about global warming?

climate.gov – Climate Change: Annual greenhouse gas index

nytimes.com – John S. Coleman, Weather Channel Co-Founder, Dies at 83

edition.cnn.com – Global warming storm at Weather Channel

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇