Fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate distorsionat pentru a susține narațiuni înșelătoare despre vaccinurile anti-COVID-19

Fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate distorsionat pentru a susține narațiuni înșelătoare despre vaccinurile anti-COVID-19

Afirmație problematică/ înșelătoare:

„Rapoartele oficiale VAERS indică mii de decese și sute de mii de vătămări cauzate de vaccinurile împotriva Covid-19 în SUA”

Explicație/Context:

Sistemul VAERS reprezintă o bază de date care colectează, pe bază voluntară, raportări neverificate ale evenimentelor adverse post-vaccinare din partea oricărei persoane care a fost vaccinată în SUA (deci este un sistem care funcționează pe baza auto-raportării). Potrivit autorităților din SUA, datele preluate din cadrul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau o boală, deoarece raportările pot conține informații incomplete, inexacte, coincidențe sau fapte ce nu pot fi verificate.

Încă de la declanșarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, în decembrie 2020, în spațiul online au circulat numeroase articole care susțineau că „datele guvernamentale din SUA” indică „sute de mii de raportări de vătămări în urma vaccinurilor anti-covid”. Potrivit acestor articole, baza de date care înregistrează reacțiile adverse în urma unui vaccin, VAERS, arată că „vaccinurile anti-COVID-19 provoacă mii de decese în SUA”. De fapt, sistemul VAERS reprezintă o bază de date care colectează, în mod voluntar, raportări neverificate ale evenimentelor și reacțiilor post-vaccinare din partea oricărei persoane care a fost vaccinată în SUA (deci funcționează pe bază de auto-raportare). Potrivit autorităților din SUA, datele preluate din cadrul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau o boală. VAERS precizează că raportările pot conține informații incomplete, inexacte, coincidențe sau fapte ce nu pot fi verificate.

În spațiul online românesc pot fi regăsiste numeroase articole care invocă datele statistice preluate din sistemul VAERS. Informațiile extrase din baza de date VAERS sunt prezentate înșelător pentru a răspândi informații înșelătoare/ distorsionate și pentru a susține, în mod eronat, că „vaccinurile sunt periculoase”, și „provoacă vătămări și decese”. Sistemul VAERS (The Vaccine Adverse Event Reporting System) reprezintă o bază de date care înregistrează raportările evenimentelor adverse care au loc după imunizarea cu un vaccin autorizat în SUA. Informațiile din această bază de date conțin rapoarte primite din 1990 până în prezent. Sistemul VAERS este monitorizat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Potrivit VAERS, baza de date a fost creată pentru a stabili  un sistem național de avertizare timpurie care să detecteze posibile probleme de siguranță ale vaccinurilor autorizate în SUA. VAERS se bazează pe furnizorii de servicii medicale, producătorii de vaccinuri și beneficiarii de vaccinuri pentru a transmite rapoarte despre evenimente adverse care intervin după vaccinare. Aceste evenimente nu sunt numite „simptome” sau „efecte secundare”, deoarece evenimentele raportate către VAERS nu sunt toate legate în mod verificabil de vaccinuri, după cum arată CDC.

Potrivit CDC, monitorizarea siguranței vaccinului este crucială, însă rapoartele VAERS nu pot fi utilizate în mod independent pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau la o afecțiune. Mai mult, CDC menționează că „rapoartele pot conține informații incomplete, inexacte, coincidențe sau fapte ce nu pot fi verificate”. Potrivit VAERS, cele mai multe raportări sunt voluntare (este vorba, așa cum am spus, despre auto-raportare), fapt care creează limitări specifice privind modul în care datele pot fi utilizate științific.

Organizația de fact-checking Snopes a investigat afirmațiile recente care au fost lansate în spațiul online, potrivit cărora „sistemul VAERS a indicat că circa 45.000 de oameni au murit în decurs de 3 zile de la primirea vaccinului anti-COVID-19”. Ancheta Snopes a arătat că nu există dovezi care să demonstreze că 45.000 de persoane au murit în termen de trei zile de la primirea vaccinului împotriva COVID-19. Mai mult, în intervalul 1 ianuarie – 21 iulie 2021, Snopes a arătat că au fost raportate circa 5.000 de decese în baza VAERS, însă nu există dovezi că acestea au fost cauzate de vaccinurile împotriva COVID-19. Autoritățile din domeniul medical investighează raportările de evenimente adverse colectate de către VAERS. Uterior, Biroul pentru Siguranță Imunizării din cadrul CDC examinează informațiilor clinice disponibile, cum ar fi autopsiile și dosarele medicale, pentru a determina dacă raportările sunt credibile/ dacă se susțin din punct de vedere factual.

De altfel, protocolul de raportare a evenimentelor adverse este mai strict în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, deoarece au fost autorizate pentru utilizare în sistem de urgență. Potrivit Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului pentru Siguranța Imunizării din cadrul CDC, furnizorii de servicii medicale sunt obligați să raporteze toate evenimentele adverse grave, indiferent dacă au stabilit sau nu o conexiune/ relație de cauzalitate între vaccin și eveniment.

Heidi Larson, directorul Vaccine Confidence Project din cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine, subliniază că „datele VAERS pot fi greșit interpretate și pot fi scoase din context pentru a induce panică în rândul populației”. Spre exemplu, cele mai multe surse care menționează decesele raportate în sistemul VAERS nu precizează că 80% se înregistrau la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, categorie de vârstă care înregistrează o rată înaltă a mortalității în comparație cu alte categorii de vârstă.  Saad Omer, directorul Institutului Yale pentru Sănătate Globală, precizează că multe dintre aceste decese raportate în baza de date VAERS au fost cauzate de alte boli care au avut loc în același timp cu imunizarea și nu au avut nimic de-a face cu aplicarea vaccinului. Raportările reacțiilor adverse post-vaccinare în sistemul VAERS, inclusiv a deceselor, nu înseamnă neapărat că un vaccin a cauzat un eveniment advers privind starea de sănătate.

Deși datele preluate din cadrul sistemului VAERS au fost frecvent distorsionate pentru a induce neîncredere și panică în rândul populației cu privire la vaccinuri, sistemul VAERS reprezintă un instrument esențial pentru asigurarea transparenței și monitorizarea siguranței vaccinurilor.

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, astfel de forme de conținut înșelător care circulă preponderent în mediul online. În acest sens, sugerăm câţiva paşi relativ simpli:

  • să utilizăm un motor de căutare pentru a verifica sursa primară a informațiilor; în cazul de față, să ne informăm cu privire la baza de date VAERS și tipul de raportări înregistrate de acest sistem;
  • să manifestăm prudență față de anumite interpretări ale unor date statistice și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și că nu există erori în analiza datelor.

Sursele noastre:

snopes.com – Did 45K People Die Within 3 Days of Getting COVID Vaccine?

snopes.com – No, There Weren’t More COVID-19 Vaccine Deaths Than COVID-19 Deaths

npr.org – Anti-Vaccine Activists Use A Federal Database To Spread Fear About COVID Vaccines

sciencemag.orgAntivaccine activists use a government database on side effects to scare the public

wonder.cdc.gov – About The Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)

eu.usatoday.comFact check: Vaccine Adverse Reporting System isn’t proof of COVID-19 vaccine deaths

cdc.govSelected Adverse Events Reported after COVID-19 Vaccination

politifact.com – Federal VAERS database is a critical tool for researchers, but a breeding ground for misinformation

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇