Fact-checking-ul săptămânii: Agenda ONU 2030, o țintă predilectă a teoriilor conspirației

Fact-checking-ul săptămânii: Agenda ONU 2030, o țintă predilectă a teoriilor conspirației

Context

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, circulă numeroase afirmații false despre Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă adoptată sub egida ONU. Câteva clipuri video ce conțin teorii ale conspirației prezentate sub formă de „documentar” circulă în spațiul social media din România. În aceste clipuri, Agenda  2030 este prezentată ca fiind de fapt planul pentru o pretinsă Mare Resetare. La aceste materiale se adaugă și o serie de articole conținând informații false sau înșelătoare apărute pe anumite site-uri cunoscute pentru distribuirea sistematică a unor astfel de conținuturi.

ADVERTISING

Mesajele transmise prin aceste clipuri asociază Agenda 2030 cu teorii ale conspirației precum „lockdown-ul climatic” sau cu teoria că vaccinurile COVID-19 ar fost concepute pentru a „depopula” planeta și a înlocui „populația albă” („great replacement theory”). În cadrul Antifake.ro am demontat in trecut unele dintre aceste narațiuni înșelătoare asociate Agendei 2030, precum cea despre o pretinsă „strămutare forțată” a oamenilor în orașe ce pot fi controlate mai bine de către “forțele globaliste” sau cea despre “impunerea” alimentatiei pe baza de insecte.

Care sunt faptele?

Aceste teorii ale conspirației nu au bază faptică și sunt adesea promovate prin „documentare” și știri fabricate. Premisa că ONU poate „permite” sau „interzice” țărilor să facă ceva este falsă. Afirmațiile înșelătoare au menirea de a promova narațiuni conspiraționiste, ostile la adresa unor organizații internaționale precum ONU și FEM.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, la care Forumul Economic Mondial (WEF) e partener de implementare, reprezintă un document ce conține obiective macro, legate de aspecte precum creșterea economică, egalitatea și mediul.

Planul Agendei a fost adoptat în 2015 de Adunarea Generală a ONU. În 2019, ONU și WEF au semnat un acord care identifica modalitățile prin care organizațiile pot lucra împreună pentru a implementa mai rapid obiectivele Agendei 2030.

Agenda prevede obținerea unei stări de pace și prosperitate globale pe o perioadă de 15 ani, cu 17 obiective mari, precum „eliminarea sărăciei de pretutindeni, sub toate formele ei”.

ADVERTISING

Sursa:https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/sustainable-development-goals/eu-and-united-nations-common-goals-sustainable-future_ro

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Se încearcă depopularea și genocidul planetar”

Agenda 2030 reprezintă de fapt planul pentru Marea Resetare”

“Pentru a ne salva, trebuie sa ieșim din NATO, UE si OMS”

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

„Insectele sunt otrăvitoare, fiind folosite de către elita globală/guvernul mondial din umbră ca instrument de reducere/eliminare a populației”

Evaluarea noastră:  Informații false, lipsite de dovezi.

Nu există nicio dovadă care să sugereze că Agenda 2030 ar impune vreuna dintre ideile propagate prin aceste teorii ale conspirației. Agenda 2030 reprezintă o serie de obiective de dezvoltare ale ONU ce nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Singurul punct al Agendei 2030 legat de alimente este obiectivul nr. 2, „foamete zero”, prin care se urmărește eradicarea foametei și malnutriției până în 2030. Nu se menționează nicăieri insecte sau interzicerea anumitor alimente.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

sdgs.un.org – Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development

mae.ro – Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă

maldita.es – Agenda 2030, derribos de presas y ‘chemtrails’: qué narrativas desinformadoras se están usando en las protestas agrícolas

commission.europa.eu – UE și Organizația Națiunilor Unite: obiective comune pentru un viitor durabil

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Insecte, dezinformare și UE: Cum se răspândesc știrile false despre consumul de insecte

fullfact.org – Agenda 2030 will not enforce eating insects, banning cars or a global dictatorship

elpais.com – From banning meat to indoctrinating children: These are some of the conspiracies about the UN Sustainable Development Goals

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇