Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate cu privire la „vaccinarea secretă” prin intermediul testelor RT-PCR

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate cu privire la „vaccinarea secretă” prin intermediul testelor RT-PCR

Recent, în spațiul online românesc, au circulat mai multe articole care susțineau că un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins ar arăta că oamenii ar putea fi vaccinați „în secret” prin intermediul testelor RT-PCR. Aceste articole sugerează că „există posibilitatea de a administra medicamente prin bețișoarele de bumbac folosite la testele PCR”.

De fapt, aceste afirmații sunt eronate și se bazează pe anunțul Universității Johns Hopkins cu privire la dezvoltarea unor microdispozitive care se pot fixa pe mucoasa intestinală pentru a elibera medicamente în organism într-o manieră țintită (direct pe un organ bolnav, fără a afecta organele din jur). Această tehnologie a fost testată doar în condiții de laborator, pe animale, nu a fost aprobată pentru utilizarea la oameni sau testată pentru administrarea unui vaccin.

Pentru a evidenția dimensiunea acestor microdispozitive, anunțul a fost însoțit și de imaginile unor bețișoare de bumbac, pe suprafața cărora se aflau aceste microdispozitive. Imaginile au generat interpretări distorsionate/ înșelătoare, potrivit cărora microdispozitivele respective sunt o metodă de a realiza vaccinarea, fără consimțământ, a oamenilor care își fac un test PCR.

Informații de context

Mai multe articole și postări pe rețelele sociale susțin că „un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins arată că oamenii ar putea fi vaccinați și prin teste PCR.” Acestea induc ideile înșelătoare potrivit cărora „testarea PCR este o vaccinare mascată/ vaccinare fără seringă”, „prin bețișoarele de recoltare se pot introduce în organism microparticule, substanțe sau tehnologii necunoscute” sau că „această campanie masivă de testare PCR ar putea fi un program de vaccinare al OMS deghizat”. Unul dintre articole, care a fost publicat pe 6 februarie 2022 și a adunat de atunci peste 180 de mii de vizualizări, susține că „tehnologia Theragrippers reprezintă vaccinarea ascunsă prin teste PCR”.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Articolele fac referire la un anunț publicat de Universitatea Johns Hopkins, în noiembrie 2020, cu privire la dezvoltarea unor microdispozitive, „theragripper”, care se pot fixa pe mucoasa intestinală și pot elibera medicamente în organism.

Cercetarea a fost realizată în condiții de laborator, pe animale. Studiul prezintă dezvoltarea unor dispozitive de dimensiunea firului de praf, care sunt introduse în intestin prin intermediul unui endoscop, se prind de țesut și au capacitatea de a elibera un medicament direct pe organul afectat. Cercetarea a demonstrat că aceste microdispozitive sporesc eficacitatea eliberării prelungite a unui medicament. Reprezentanții Universității Johns Hopkins au declarat că „această nanotehnologie s-a dovedit a fi promițătoare în condiții de laborator; cu toate acestea, este încă la început și nu a fost aprobată pentru utilizare la oameni.”

ADVERTISING

Pentru a ilustra mărimea dispozitivelor („un theragripper are aproximativ dimensiunea firului de praf)., anunțul universității a inclus și o fotografie a acestora pe un bețișor de bumbac, fără a afirma că medicamentele sunt administrate prin intermediul acestor bețișoare.

Sursa: Johns Hopkins University, https://hub.jhu.edu/2020/11/25/theragripper-gi-tract-medicine-delivery/

Evaluarea noastră: afirmații și interpretări eronate

Afirmațiile referitoare la vaccinarea mascată prin intermediul testelor PCR sunt eronate, lipsite de dovezi și se bazează pe crearea unor false conexiuni între anunțul cu privire la dezvoltarea unor microdispozitive ce pot elibera medicamente în organism și imaginile care ilustrau dimensiunea acestora, prin intermediul unor bețișoare de bumbac. De altfel, afirmații eronate cu privire la folosirea testării în scopul vaccinării împotriva COVID-19 circulă încă din aprilie 2021, fiind dezmințite în mod repetat, iar anunțul descoperirii majore realizate de cercetătorii Universității Johns Hopkins a fost folosit ca pretext pentru a alimenta această narațiune mai veche.

Narațiuni înșelătoare alimentate de astfel de postări/ articole/ pseudo-informații:

  • Testarea COVID-19 reprezintă un „program de vaccinare secretă/ vaccinarea mascată”:
  • Autoritățile și reprezentanții big pharma „mint” cu scopul de a impune „vaccinarea forțată/ vaccinarea fără acordul populației”;
  • „Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă un pretext pentru introducerea unor microparticule, substanțe sau tehnologii necunoscute în organismul uman”;
  • „Avansurile tehnologice susțin o agendă a răului, își propun transformarea oamenilor în hibrizi, oameni 2.0 controlați de la distanță”.

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

ADVERTISING

Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:

  • să trecem dincolo de titlul unui material, care poate constitui o capcană pentru câștigarea atenției noastre („clickbait”); în cazul acesta, titlurile mizau pe prestigiul Universității Johns Hopkins;
  • să manifestăm prudență față de anumite constatări sau interpretări ale unor date medicale și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și nu există erori în analiza datelor;
  • să verificăm sursa primară și contextul unor afirmații/ interpretări sau concluzii pe subiecte mediale;
  • să analizăm interpretările pe care le alimentează un anumit conținut, în cazul de față fiind vorba despre interpretări cu vădit ethos anti-știință și anti-tehnologie.

Sursele noastre de fact-checking:

apnews.com – Posts distort research details to suggest secret vaccine campaign

hub.jhu.edu – Johns Hopkins researchers take inspiration from parasitic work for medicine delivery

science.org – Gastrointestinal-resident, shape-changing microdevices extend drug release in vivo

reuters.com – Fact Check-Johns Hopkins University did not say that you can be vaccinated with a PCR test

politifact.com – No, you cannot be vaccinated against COVID-19 by a PCR test


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇