Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate cu privire la „interzicerea literei Z” în Germania

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate cu privire la „interzicerea literei Z” în Germania

Mai multe postări pe rețelele sociale susțin că în Germania „a fost interzisă litera Z”. Potrivit acestor postări, „litera Z ar fi fost interzisă complet din alfabet”, iar autoritățile încearcă astfel „să limiteze libertatea de exprimare și democrația”. De fapt, astfel de postări prezintă distorsionat un anunț recent al autorităților germane din două landuri federale, Bavaria și Saxonia Inferioară, care precizează că utilizarea literei Z pentru a exprima public susținerea față de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina ar putea fi incriminată. De la începutul războiului în Ucraina, litera Z inscripţionată pe tancurile şi vehicule blindate ale armatei Federației Ruse a devenit un simbol de susținere a invaziei militare a Ucrainei.

Litera Z nu este interzisă în Germania, potrivit anunțurilor autorităților germane, în anumite cazuri, afișarea publică a simbolului Z (spre exemplu, pe clădiri, maşini sau îmbrăcăminte) cu scopul de a susține invazia militară din Ucraina va fi penalizată.

Informații de context

Recent, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din Germania a anunțat că persoanele care afișează litera „Z” în Germania pentru a simboliza sprijinul pentru invazia militară a Ucrainei ar putea fi suferi consecințe penale. Anunțul face referire doar la situațiile în care simbolul „Z” este arborat public, spre exemplu pe clădiri, maşini sau îmbrăcăminte.

Măsurile anunțate în cele două landuri germane au fost preluate trunchiat și de unii utilizatori pe rețelele sociale, care susțin eronat că „Germania interzice litera Z”, „se vrea dispariția literei Z și a oricăror cuvinte ce conțin această literă” sau  „că se ia în considere excluderea literei din alfabet sub suspiciunea de putinism”.

Această prezentare distorsionată a dus în eroare numeroase persoane, declanșând un val de emoții negative și referințe la unele evenimente istorice tragice:  „nemții interzic litera Z pentru că e cam rusească și le mai aduce aminte și de simbolurile naziste”, „nemții au o experiență bogată la chestii de genul acesta, trebuie să scoată niște înregistrări audio și video de prin anii 1930-1945”, „ei mai întâi te ucid, cum au făcut cu evreii, pe urma își cer scuze și interzic tot ce are legătură cu ceea ce tot ei ți-au făcut”.

Care sunt faptele?

Într-o conferință de presă a guvernului german, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a declarat: „Războiul rus de agresiune asupra Ucrainei este un act criminal și oricine aprobă public acest război de agresiune poate deveni pasibil de urmărire penală”. Anterior, autoritățile din Bavaria și Saxonia Inferioară au declarat că persoanele care afișează simbolul la demonstrații publice sau îl pictează pe mașini sau clădiri ar putea fi penalizați.

În anunțarea deciziei, Ministrul bavarez al Justiției, Georg Eisenreich, a declarat că libertatea de gândire „se termină acolo unde începe dreptul penal” și că „încălcările dreptului internațional nu vor fi tolerate”.

Litera Z a fost folosită drept marcaj pe tancurile şi vehiculele blindate ruse care iau parte în invazia militară a Ucrcainei. Nu se cunoaște o semnificație exactă a acestui simbol, unii experți militari consideră că litera ar putea semnifică zona în care sunt staționate trupele ruse (din limba rusă Zapad – Vest), în timp ce Ministerul rus al Apărării a sugerat că litera Z ar însemna în limba rusă „Za pobedu” („pentru victorie”). Pe lângă vehiculele marcate cu litera Z, alte vehicule militare ruse inscripționate cu literele O, X, A și V au fost observate în Ucraina.

În ultimele săptămâni, litera Z s-a transformat dintr-un marcaj militar într-un simbol al sprijinului public pentru invazia militară a Ucrainei. Acesta a devenit un simbol afișat în timpul manifestațiilor pro-Kremlin organizate de autoritățile din Rusia, inscripția fiind observată pe tricourile, steagurile sau insignele unor persoane, inclusiv la miting-ul de marcare a anexării Crimeii, organizat pe 18 martie pe stadionul Lujniki din Moscova.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi și informații distorsionate:

  • „se dorește impunerea controlului total”, „este sfârșitul libertății de exprimare și al democrației în Europa”;
  • „autoritățile ascund adevărul/impun cenzura cu privire la războiul din Ucraina”;
  • „invazia din Ucraina este, de fapt, o acțiune mascată a Occidentului”/ o „farsă”;
  • „sprijinul acordat de țările occidentale Ucrainei este un pretext pentru rezolvarea unor probleme politice interne”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – Displaying ‘Z’ symbol could be criminal act in Germany, ministry says

npr.org – German states outlaw displays of the letter ‘Z,’ a symbol of Russia’s war in Ukraine

thelocal.de – Germany rejects Russian demand for gas payment in rubles

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇