Execuții publice... pentru cifre?!

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am semnat alături de redacția Spotmedia, dar și de colegii de la Veridica și din Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR) un apel care condamnă discursul urii.

Peste 2.000 de redacții, asociații profesionale și personalități s-au alăturat unui demers simbolic care are ecouri în lumea în care România TV oricum este văzut doar ca un loc cu frecvente intoxicări, nu ca un post de televiziune onest, cu o misiune de a informa publicul. Din păcate, acolo unde mesajele manipulatorii ajung frecvent, apelul este la fel de distorsionat ca realitatea fabricată pentru cifre. 

Monștrii există și sunt printre noi. Atunci când li se acordă atenție, ei făuresc o lume care ucide orice urmă de speranță. ”O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”, spunea propagandistul lui Adolf Hitler, Joseph Goebbels. Iar teoria lui a fost validată de istorie în cel mai sumbru mod. 

ADVERTISING

Rareori pare că învățăm din lecțiile dure ale istoriei. Asta pentru că setea de putere, de bani, de control și vanitatea înving adesea normalitatea, bunul simț, onestitatea și dorința autentică de a contribui la un viitor în care să fim bine împreună.

Ar trebui interzise posturile sau publicațiile care și-au definit ca misiune fabricarea unui adevăr paralel? E greu de răspuns cu da, chiar dacă impulsul, dat de context, este evident. Un precedent de cenzură este la fel de periculos ca existența unor asemenea canale.

Celebrul „informați-vă doar din surse oficiale” a arătat că inclusiv acolo trebuie să existe circumspecție și o analiză a informațiilor.

Singura variantă reală cred că este educația, inclusiv media literacy. Dar într-o țară în care analfabetismul funcțional se situează în jurul a 50%, e greu să pretinzi publicului să cearnă ceea ce este informație de ceea ce este intoxicare concentrată pentru a servi unor interese, fie ele doar comerciale.

ADVERTISING

Scriu „doar comerciale” pentru că în lumea de azi există „surse” care fabrică subiecte pentru cifre, pentru trafic, clickuri și încasări din afișarea de reclame. Un model pentru care încep să apară filtre, dar greu de crezut că ele vor fi valorificate cu adevărat, cu cât cei care vând afișări bulk (la grămadă) își trag banii tocmai din acele page views numeroase, livrate inclusiv de site-urile care construiesc narațiuni pentru a exploata spaime și sensibilități cunoscute ale publicului.

Aici ar putea interveni cei care aleg să se promoveze și să nu mai fugă doar după cifre, care pot să fie mari într-un Excel, dar să hrănească un monstru de neoprit în viața reală.

…o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”

Ideea asta, deşi vine de la un om sinistru, cu o minte în slujba răului, mă bântuie. Pentru că ea explică de ce ne închidem în bule care se distanțează tot mai mult una de alta, iar adevărul devine prea neinteresant.

ADVERTISING

Devenim tot mai puțin dispuși să avem un dialog autentic, iar bulele se distanțează tot mai mult unele de altele. Sinistra reacție oficială a postului de televiziune România TV arată cum lumile paralele au publicul lor și cum „o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”.

Zic sinistră pentru că un mesaj, care ar fi trebuit să fie de scuze, insistă asupra unei denaturări a realității și instigă la și mai multă ură în cel mai josnic mod cu putință.

Pentru modul în care se varsă presupuneri, zvonuri livrate ca certitudini sau se inventează surse fără a fi nominalizate clar, textul respectiv nu ar fi putut să fie scris de un jurnalist sau comunicator care a trecut de primul semestru la o facultate de profil. Este tot ce poate să fie greșit. Fix ca la manual. Dar pe invers!

Nu cred că cei care l-au gândit nu știu asta, dar în bula construită deja pare că nu mai contează prea mult adevărul. Sau vreo valoare reală. 

Fără legătură cu apelul de la care am pornit acest articol, cu tristețe aflu de la mama mea că la postul cu pricina și la altele similare se aduc „probe” pentru tot felul de presupuse cauze și sunt evenimente denaturate. Cu tristețe…pentru că mama crede că sunt probe și informații autentice. Uneori, îmi e dificil să combat ceva la care am fost martor. Iar ca ea sunt convins că sunt multe persoane în vârstă (sau nu) care, din păcate, nu au cu cine să discute fără patimă despre ce cred că au aflat.

Iar asta nu face decât să adauge cărămizi unui perete care desparte tot mai mult lumile noastre. În funcție de „furnizorul de materiale”, fiecare ajunge să trăiască în lumi mai mult sau mai puțin conectate la realitate.

În ultima analiză lunară pentru prime time (19:00 -23:00), făcută de PaginadeMedia.ro, România TV avea 350.000 de telespectatori și ocupa primul loc pe national  în topul televiziunilor de știri, fiind urmată de Antena 3 CNN - 280.000 - Realitatea Plus - 138.000 și Digi24 - 104.000. Datele sunt din februarie 2023.

Unii fac execuții publice pentru cifre. Alții pentru interese. Prea puțini au conștiință și realizează că astfel ne îndepărtăm de lumea în care ne-ar plăcea să trăim și în care putem să fim fericiți. Cine sau ce i-ar putea ajuta să înțeleagă asta…până când nu este prea târziu?

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇