Statul unde rețelele de socializare vor fi obligate să afișeze pentru copii postările doar în ordinea în care au fost publicate

Statul unde rețelele de socializare vor fi obligate să afișeze pentru copii postările doar în ordinea în care au fost publicate

Statul american New York a adoptat recent un proiect de lege care le interzice platformelor de social media să folosească algoritmi de recomandare ”care provoacă dependență” pentru copii.

Actul normativ, care urmează să fie semnat de guvernatorul Kathy Hochul, ar putea schimba fundamental modul în care copiii din acest stat utilizează site-uri de social media ca TikTok și Instagram, notează NBC News

În loc să le furnizeze utilizatorilor sub 18 ani conținut pe baza algoritmilor de recomandare, care provoacă dependență și afectează negativ sănătatea mintală a copiilor, astfel de companii vor fi obligate să afișeze postările în ordinea în care au fost publicate de conturile urmărite, potrivit proiectului de lege.

ADVERTISING

”Copiii sunt cu precădere vulnerabili la feed-urile care creează dependență, deoarece acestea furnizează un flux continuu de dopamină cu fiecare nouă postare și deoarece copiii sunt mai puțin capabili să exercite controlul impulsurilor necesar pentru a atenua aceste efecte negative”, se arată în varianta Senatului a proiectului.

Companiile care vor încălca legea vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a remedia problema, urmând să fie amendate în caz contrar cu până la 5.000 de dolari pe utilizator.

ADVERTISING

California a adoptat în luna mai un proiect de lege similar, iar, la nivel federal, Actul privind Siguranța Online a Copiilor (Kids Online Safety Act) va face posibilă tragerea la răspundere a companiilor de social media pentru recomandarea de conținut dăunător copiilor.

Printre susținătorii proiectului de lege din New York se află o coaliție a părinților care a protestat față de Meta în Congres și în fața sediului companiei. Unii dintre membrii coaliției au avut copii care s-au sinucis și părinții spun că acest lucru s-a întâmplat după ce au văzut conținut dăunător pe site-urile de social media.

ADVERTISING

”Ne aflăm în mijlocul unei urgențe naționale privind sănătatea mintală a tinerilor și este foarte clar că una dintre sursele majore care contribuie la acest lucru este social media și algoritmii săi care dau dependență. Nu social media în sine, ci designul său care creează dependență și care contribuie la exploatarea emoțiilor copiilor pentru profit”, spune  Julie Scelfo, fost jurnalist New York Times și fondatoare a grupului Mothers Against Media Addiction (MAMA). 

Pe de altă parte, criticii acestor inițiative susțin că ele încălcă drepturile companiilor și ale utilizatorilor și că ar putea înrăutăți conținutul afișat prin limitarea instrumentelor care filtrează discursul dăunător.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇