Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IANUARIE): Afirmații înșelătoare despre microcipurile care ar înlocui, pe viitor, certificatele COVID-19

Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IANUARIE): Afirmații înșelătoare despre microcipurile care ar înlocui, pe viitor, certificatele COVID-19

Mai multe articole au susținut că „un microcip va fi implantat în corpul uman pentru a înlocui certificatul verde COVID”, iar „implementarea acestui plan pe scară largă nu poate fi împiedicată”. Potrivit acestor articole  „întregul comportament uman poate fi supravegheat și controlat de injector” sau că „guvernul va putea să facă să dispară o întreagă clasă de persoane pe baza originii lor sau a opoziției lor față de o anumită politică”.

Care sunt faptele?

Pe măsură ce vaccinurile împotriva COVID-19 au devenit disponibile populației generale, desfăşurarea unor activităţi în condiţii de siguranţă sanitară a fost posibilă prin prezentarea unui certificat verde/ certificat COVID-19. Compania suedeză Dsruptive Subdermals și-a propus să faciliteze acest lucru prin implantarea sub piele a unui microcip care ar putea stoca informațiile din certificatul COVID-19. În Suedia, persoanele au optat pentru aceste microcipuri implantate pentru a-și face viața de zi cu zi mai ușoară, practica devenind populară încă din 2014, pentru accesul în locuință, birou, sălile de sport sau pentru stocarea informațiilor de contact în caz de urgență, inclusive a biletelor pentru călătoriile cu trenul. Aceste microcipuri nu au baterie, nu pot transmite semnale de la sine și nu pot funcționa drept dispozitive de localizare.

Evaluarea noastră: informații parțial false și prezentate înșelător

Aceste afirmații sunt înșelătoare, distorsionate și preluate în urma anunțului unei companii din Suedia, care a dezvoltat un microcip ce poate fi programat să afișeze detaliile certificatului COVID-19 atunci când este scanat. Tehnologia aflată la baza cip-ului este disponibilă de dinaintea pandemiei și nu este asociată unor scopuri malefice de supraveghere în masă a populației. Acest microcip nu înlocuiește oficial documentele de vaccinare, poate fi achiziționat doar în Suedia și nu este încă disponibil pe scară largă.

ADVERTISING

Accesează fact checking-ul original aici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇