După lupii de la Cernobîl, care au fost analizați la nivel genetic, pentru a se vedea în ce fel au fost afectați de radiații, a venit rândul viermilor. Un nou studiu a arătat că nematodele care trăiesc în apropierea reactorului nuclear de la Cernobîl nu sunt afectate de nivelul ridicat de radiații din zonă.
Oamenii de știință au descoperit că, în ciuda faptului că au fost expuși la niveluri nocive de radiații, ADN-ul viermilor din zonă a rămas nealterat, scrie IFL Science.
Dezastrul de la Cernobîl din 1986 a transformat regiunea înconjurătoare într-unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ, ceea ce a dus la abandonarea perimetrului de către oameni. Dar unele viețuitoare au rămas ori s-au întors ulterior.
Cercetătorii au vrut să înțeleagă modul în care aceste radiații au afectat viața sălbatică locală.
Ei au colectat nematode din zona de excludere de la Cernobîl și au comparat ADN-ul acestora cu cel al viermilor similari din alte părți ale lumii, cum ar fi Germania, Australia, Filipine sau Mauritius. În mod surprinzător, s-a dovedit că viermii de la Cernobîl nu au prezentat nicio diferență genetică în comparație cu cei similari din alte țări.
Acest lucru sugerează că radiațiile de la Cernobîl nu au avut un impact asupra ADN-ului lor, se arată într-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Analiza lor a arătat că viermii de la Cernobîl nu aveau un mecanism special de reparare a ADN-ului deteriorat, așa cum bănuiau cercetătorii.
Aceste descoperiri nu numai că oferă informații despre rezistența acestor vietăți, dar au și implicații în ceea ce ne privește, ajutând la studiul unor boli precum cancerul.