Azi există oameni care-și împodobesc dinții cu tot felul de mici bijuterii. Dar practica nu e așa de nouă cum ne place să credem, existând încă de pe vremea mayașilor.
Cu mult înainte ca europenii să-și plombeze dinții cu aur, locuitorii din Mesoamerica își împodobeau dinții cu aur, jad, cristale de hematit și alte pietre prețioase.
Practica era una răspândită indiferent că era vorba despre bărbați sau femei ori bogați sau săraci, arată descoperirile, conform Science Alert.
Inserțiile, realizate cu mare pricepere, puteau să reziste pe tot parcursul vieții și, cel mai probabil, aveau inclusiv o semnificație spirituală. Oamenii de știință sunt convinși că decorarea dinților, la această vreme, nu ar fi fost făcută doar din motive estetice.
Noi cercetări efectuate asupra cimentului folosit pentru a fixa pietrele prețioase pe dinții mayașilor arată că acesta avea inclusiv proprietăți igienice și terapeutice.
Materialul nu era doar un adeziv extrem de bun, reușind să fixeze piatra prețioasă timp de peste 1.000 de ani, dar ingredientele sale aveau potențialul de a combate apariția cariilor și de a reduce inflamația și infecțiile cavității orale.
Oamenii de știință au tras această concluzie despre amestecul folosit, așa-zisul lipici, pentru că acesta s-a dovedit a fi unul bogat în compuși organici.
În cadrul unei cercetări recente, au fost analizați dinți provenind de la trei situri arheologice ale mayașilor din Guatemala, Belize și Honduras. Dinții analizați nu par să provină de la indivizi care ar fi făcut parte din elită.
În substanțele folosite pentru atașarea pietrelor prețioase de dinți, cercetătorii au identificat 150 de molecule organice, găsite adesea în rășina plantelor. În funcție de locul de origine a dinților, fiecare amestec de substanțe avea o listă de ingrediente ușor diferită, însă principalele ingrediente erau în mare parte aceleași.
Nu e prima oară când ies la iveală dovezi că mayașii aveau mare grijă de dinții lor. Se pare că aceștia îi curățau în mod regulat, iar atunci când apărea o carie, dintele era extras. Iar oamenii aveau grijă de dinții lor indiferent de clasa de care aparțineau, arată studiile de până acum.