Un străvechi vechi oraș mayaș a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului, a anunțat marți Institutul de Antropologie (INAH) din această țară. Se crede că acesta era un centru important în urmă cu peste o mie de ani.
Orașul, numit Ocomtun (coloană de piatră, în vechea limbă mayașă) include clădiri mari, asemănătoare unor piramide, coloane de piatră, trei piețe cu „clădiri impunătoare” și alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a precizat institutul INAH, conform Reuters.
Se crede că Ocomtun, care se află în situl arheologic Balamku din Peninsula Yucatan, ar fi fost un centru important în regiune în perioada 250 - 1000 d.Hr.
Ruinele orașului au fost descoperite cu ajutorul tehnologiei de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR) într-o zonă rămasă în mare parte neexplorată.
Situl Ocomtun are o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurată de zone umede extinse. Structurile găsite pe teritoriul acestuia sunt asemănătoare unor piramide de până la 15 metri înălțime, a declarat arheologul principal Ivan Sprajc într-un comunicat.
Au fost găsite, de asemenea, altare nu departe de râul La Riguena, care ar fi putut fi concepute pentru ritualuri comunitare.
Este posibil ca situl să fi intrat în declin în jurul anilor 800 - 1000 d.Hr., e de părere cercetătorul, adăugând că acest lucru reflectă probabil „schimbările ideologice și demografice” care au dus la prăbușirea societăților mayașe din acea regiune.
Cândva, civilizația mayașă se întindea în sud-estul Mexicului și în unele părți ale Americii Centrale.