Urmele descoperite în 1978 în Laetoli, Tanzania, sunt unele dintre cele mai vechi din lume și cele mai cunoscute. Vechi de 3,66 milioane de ani, acestea marchează momentul în care probabil strămoșii noștri direcți au devenit bipezi.
Dacă pe acestea, lăsate inclusiv de faimoasa Lucy, le știe toată lumea, alte două seturi de urme, descoperite în apropiere cu doi ani mai devreme, au fost neglijate de comunitatea științifică timp de mulți ani.
La acea vreme, deși exista bănuiala că ar putea aparține tot unor hominizi, nu existau suficiente dovezi. Puteau, la fel de bine, să fi fost lăsate în urmă de către urși sau chiar de cimpanzei.
Acum, acestea au fost analizate din nou, cu mijloace moderne, iar verdictul e clar: Lucy, din specia Australopithecus afarensis, nu a fost singurul hominin din regiune. Urmele altor specii au fost lăsate pentru eternitate – sau măcar o bucată lungă de timp – în apropiere.
În urma experimentelor cu urși și cimpanzei, s-a decis că aceste animale, oricât de diferite ar fi fost în acea vreme, nu ar fi putut lăsa astfel de urme. Și nici cei din specia lui Lucy, după cum relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature.
Candidații pentru urmele reanalizate recent sunt, pentru moment, Kenyanthropus platyops, Australopithecus deyiremeda, dar niciun scenariu nu poate fi exclus.