Un nou motiv de îngrijorare, pe lângă Covid-19. Un tip de gripă aviară tocmai a ucis şi mamifere

Un nou motiv de îngrijorare, pe lângă Covid-19. Un tip de gripă aviară tocmai a ucis şi mamifere

Autoritățile britanice mai au un motiv de îngrijorare, pe lângă Covid-19. Un tip de gripă aviară s-a extins și la mamifere, luând câteva vieți.

Totul s-a întâmplat într-o rezervație din Marea Britanie, unde au fost aduse cinci lebede care s-a dovedit ulterior că erau infectate cu gripă aviară de tipul H5N8. Din păcate, până să se afle de ce sufereau, acestea au apucat să o transmită, iar o vulpe și trei foci au murit deja, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Emerging Infectious Diseases, citat de IFL Science.

ADVERTISING

Alte două foci au fost eutanasiate apoi, cu simptome de infectare. Cel mai probabil, mamiferele s-au infectat din aer sau după ce au luat contact cu suprafețe contaminate, exact cum se transmite Covid, se arată în raport.

Deși virusul le-a fost fatal mamiferelor, oamenii de știință spun că acest focar nu pune în pericol oamenii. De menționat e însă faptul că, la începutul acestui an, același virus a fost transmis de la animal la om, în premieră, în Rusia, într-o crescătorie de pui.

Au mai existat cazuri, e drept izolate, de transmitere de la animal la om pentru virusurile înrudite H5N1, H7N9 și H5N6. Totuși, e vorba despre cazuri izolate, spun oamenii de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇