Un manuscris al lui Einstein a fost vândut pentru o sumă record

Un manuscris al lui Einstein a fost vândut pentru o sumă record

Un manuscris al celebrului fizician Albert Einstein, în care acesta şi-a pregătit teoria relativităţii generale, a fost vândut la licitaţie pentru suma record de 11,6 milioane de euro (inclusiv taxele), marţi, la Paris.

Recordurile anterioare pentru un manuscris al lui Einstein au fost de 2,8 milioane de dolari (2,4 milioane de euro) în 2018, pentru o scrisoare despre Dumnezeu, şi de 1,56 milioane de dolari (1,39 milioane de euro) în 2017, la Ierusalim, pentru o scrisoare despre secretul fericirii, informează AFP.

ADVERTISING

Documentul vândut marţi a fost estimat la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro. Spre deosebire de cele care deţin recordurile anterioare, acesta este un document de lucru ştiinţific, ceea ce îl face rar.

Este un manuscris autograf de 54 de pagini scris în 1913 şi 1914 la Zurich, Elveţia, de către fizicianul de origine germană şi de colaboratorul şi confidentul său, Michele Besso.

''Autografele ştiinţifice ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919 sunt extrem de rare", a declarat înainte de vânzare Christie's, care a licitat acest obiect pentru casa Aguttes.

ADVERTISING

Scrisoare vândută la Ierusalim pentru 55.000 de dolari

Totodată, o scrisoare manuscris a lui Albert Einstein a fost vândută tot marţi, în cadrul unei licitaţii organizate la Ierusalim pentru 55.000 de dolari, transmite dpa.

Preţul de pornire al scrisorii ce datează din 1936 a fost cu puţin sub 10.000 de dolari, potrivit casei de licitaţii Kedem.

În scrisoare, fizicianul de renume mondial (1879-1955) relatează, printre altele, despre antisemitismul din Statele Unite.

"Reţine, acest [antisemitism] nu ia niciodată forma unui discurs brutal sau a unei acţiuni brutale, ci mai degrabă, are loc, cu atât mai intens, în subteran. Este, ca să spun aşa, un inamic omniprezent, unul care este imposibil de văzut, [a cărui prezenţă] doar o percepi", scrie Einstein, care, la acea vreme, preda la Universitatea Princeton din statul american New Jersey.

ADVERTISING

Albert Einstein s-a născut la Ulm, în Germania şi, fiind evreu, a trebuit să fugă în SUA pentru a scăpa de nazişti. În 1921 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fizică. A predat la Universitatea Princeton până la moartea sa.

Potrivit informaţiilor date publicităţii de casa de licitaţii, scrisoarea pune în lumină un aspect mai puţin cunoscut al vieţii sale în SUA. Amploarea antisemitismului în SUA la acea vreme a fost umbrită de Holocaust şi de milioanele de persoane care au pierit în Europa.

Destinatarul scrisorii este pianistul evreu Bruno Eisner din Austria, care emigrase la rândul lui în SUA, şi căruia Einstein i-a dat sfaturi despre cum să îşi găsească un loc de muncă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇