Un chiparos uriaş de Patagonia, descoperit în urmă cu 50 de ani într-o pădure din sudul statului sud-american Chile, este pe cale să fie desemnat în mod oficial cel mai bătrân arbore de pe planetă.
Exemplarul din specia Fitzroya cupressoides, înalt de 28 de metri, cu un diametru de 4 metri şi botezat „Străbunicul”, are o vechime de aproximativ 5.000 de ani.
Se crede că e mai vârstnic decât actualul deţinător al recordului mondial în domeniu, „Mathusalem”, un pin Bristlecone vechi de 4.850 de ani, conservat într-un loc din SUA care este ţinut în mare secret de oficialii americani, scrie Phys.org.
Legat de arborele pretendent la titlu, se încearcă acum stabilirea cu exactitate a vârstei. „Este un supravieţuitor. Niciun alt copac nu a avut ocazia de a trăi atât de mult”, a declarat Antonio Lara, cercetător la Universitatea Australă din Chile şi la Centrul chilian pentru ştiinţe ale climei şi rezilienţei, care face parte din echipa care are misiunea de a determina cu exactitate vârsta copacului.
Situat la marginea unei râpe, în regiunea Los Rios, la 800 de kilometri sud de capitala Santiago de Chile, arborele uriaş a scăpat până acum de incendii şi de forța distructivă a omului. Specia endemică sudului continentului american are un lemn extrem de rezistent, care e folosit de secole în construcţia de case şi bărci.
„Străbunicul” a fost descoperit în 1972 de un pădurar, Anibal Henriquez, care a reușit însă să păstreze secretul existenței acestuia, transmițându-l doar copiilor și nepoților.
Un urmaș al acestuia, Jonathan Barichivich, este în prezent unul dintre oamenii de ştiinţă care studiază specia în cadrul Laboratorului pentru ştiinţe ale climei şi mediului înconjurător din Paris. Cercetările sale au indicat că arborele ar avea în jur de 5.000 de ani.
Cel mai bătrân copac de pe planetă s-ar putea afla în Chile. Are peste 5.400 de ani!
Copacii atât de vechi sunt extrem de rari. Cei mai mulţi dintre arborii „bătrâni” de pe Terra au mai puţin de 1.000 de ani şi foarte puţini dintre ei au trăit mai mult de 2.000 sau 3.000 de ani. E și motivul pentru care Străbunicul suscită atâta interes, pentru că este o adevărată ”capsulă a timpului”.