Cel mai vârstnic pește de acvariu din lume trăiește în SUA, el aflându-se din 1938 la Academia de Științe din California.
Are peste 90 de ani și poartă numele biblic Methuselah. Are o personalitate blândă, adoră smochinele de sezon bine coapte (în niciun caz congelate) și să fie mângâiat pe burtă și spate.
Adus din Australia în 1938, are 1,3 metri lungime și 18 kilograme.
Peștii pulmonați (Dipnoii), așa cum este și Methuselah, sunt o subclasă de pești osoși cu respirație dublă, acvatică și aeriană. Pot respira prin plămâni, ceea ce îi salvează în timpul secetei, însă respirația branhială este cea predominantă.
Specia este una primitivă, considerată a fi legătura dintre pești și amfibieni, relatează The Guardian.
Methuselah a apărut prima dată în presă în 1947, în San Francisco Chronicle: "Aceste creaturi ciudate - cu solzi verzi - sunt cunoscute oamenilor de știință ca presupusa verigă lipsă între animalele terestre și cele acvatice”.
Până acum câțiva ani, cel mai bătrân pește pulmonat australian trăia la Acvariul Shedd din Chicago. Pe numele său Granddad (Bunicul), peștele a murit în 2017, la vârsta de 95 de ani.
Allan Jan, biolog la Academia de Științe din California și îngrijitorul lui Methuselah, a declarat că, acum, exemplarul din California este cel mai vârstnic.
Se prespune că Methuselah este femelă, însă sexul peștelui ar putea fi stabilit doar prin obținerea unei mostre de sânge, o operațiune riscantă. Oamenii de știință americani vor să trimită o bucată mică dintr-o aripă cercetătorilor din Australia, care vor încerca să confirme sexul și vârsta exactă a peștelui.
Academia de Științe din California mai are două exemplare din aceeași specie aflată pe cale de dispariție în custodie, ambele în jurul vârstei de 40-50 de ani.