Toaleta spaţială de 23 de milioane de dolari care ar putea fi folosită la un moment dat pe Lună

Toaleta spaţială de 23 de milioane de dolari care ar putea fi folosită la un moment dat pe Lună

NASA se pregăteşte să trimită o nouă toaletă pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru a fi testată de astronauţi înainte de a putea fi folosită în misiunile ce ar urma să aibă loc pe Lună sau pe Marte.

Noul sistem de toaletă, al cărui cost se ridică la 23 de milioane de dolari, este cu 65 la sută mai mic şi cu 40 la sută mai uşor decât cel folosit în prezent pe staţia spaţială şi poate deservi, în plus, un număr mai mare de utilizatori, notează Space.com.

Toaleta va fi lansată la bordul unei nave Cygnus pe 29 septembrie. Odată ajunsă la destinaţie, astronauţii o vor putea testa în condiţii de microgravitaţie.  

ADVERTISING

„Toaleta a fost proiectată pentru explorare, pe baza designului toaletelor spaţiale anterioare. Esenţial pentru partea de explorare a designului este să urmărim optimizarea volumului şi a consumului de energie, care sunt componente foarte importante ale designului unei nave spaţiale”, a spus Melissa McKinley, manager de proiect la Advanced Exploration Systems Logistics Reduction din cadrul NASA.

Toaleta are o înălţime de 71 de centimetri, comparabilă cu cea a toaletelor instalate în rulote, iar designul este mai confortabil pentru membrii de sex feminin ai echipajului. De asemenea, sistemul include un ventilator din titan care suplineşte într-un mod mai eficient lipsa gravitaţiei şi un sistem mai performant pentru colectarea şi reciclarea urinei astronauţilor.

ADVERTISING

Toaleta, care a fost testată până acum într-un mediu care îl imita pe cel de pe Staţia Spaţială Internaţională, va fi folosită de astronauţi pe parcursul următorilor trei ani.

toaleta-nasa
NASA

Citeşte şi:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇