Telescopul James Webb a detectat cea mai veche gaură neagră. Are peste 13 miliarde de ani! Descoperirea însă intrigă

Telescopul James Webb a detectat cea mai veche gaură neagră. Are peste 13 miliarde de ani! Descoperirea însă intrigă

Cea mai veche gaură neagră observată vreodată, cu o vechime de peste 13 miliarde de ani, a fost recent identificată de astronomi folosind telescopul James Webb.

Gaura neagră se află în centrul unei galaxii născută la doar 440 de milioane de ani după Big Bang, scrie The Guardian.

Cu o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui, această gaură neagră aflată încă în stadiu incipient reprezintă o enigmă fascinantă, aducând în prim-plan întrebări esențiale despre procesele care au condus la evoluția rapidă a acestor corpuri cosmice în primele etape ale universului.

ADVERTISING

Oamenii de știință încă nu-și pot explica cum de astfel de corpuri cosmice au putut să evolueze atât de mult, atât de rapid.

Observațiile atente ale galaxiei GN-z11 au relevat nu doar existența acestei găuri negre masive în primele stadii ale universului, ci și ritmul uluitor de rapid la care aceasta a crescut. Coordonatorul studiului, profesorul Roberto Maiolino, de la Universitatea din Cambridge, subliniază că „surpriza constă în faptul că este atât de masivă. Acesta a fost cel mai neașteptat aspect”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această descoperire nu numai că adâncește misterul formării găurilor negre, dar deschide și noi direcții pentru cercetările viitoare privind formarea și evoluția acestor enigmatice obiecte cosmice.

Până în prezent, teoriile despre formarea găurilor negre sugerau un proces treptat, pe măsură ce acestea acumulează masă din fuziuni de materie stelară desfășurate pe parcursul miliardelor de ani. Cu toate acestea, descoperirile recente indică posibilitatea ca găurile negre să-și înceapă existența printr-un colaps direct al imenșilor nori de gaz sau prin fuziunea rapidă a clusterelor stelare și a altor găuri negre, în primele epoci ale universului.

ADVERTISING

Originea enigmatică a găurilor negre devine astfel subiectul unor dezbateri intense, modificând perspectivele actuale asupra formării acestor corpuri cosmice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇