Tehnica neobișnuită prin care amfibienii se apără de prădători

Tehnica neobișnuită prin care amfibienii se apără de prădători

Un studiu recent efectuat în America de Sud a dezvăluit un comportament fascinant al amfibienilor aflați la ananghie. Se pare că aceștia folosesc țipete ultrasonice pentru a se apăra de prădători.

Ei emit niște strigăte de ajutor de înaltă frecvență, pe care oamenii nu le pot auzi, pentru a se apăra de lilieci, rozătoare și primate mici, cei care pot detecta sunete la aceste frecvențe, scrie Phys.org.

O echipă de cercetători de la Institutul de Biologie din São Paulo din Brazilia a înregistrat apelurile de ajutor ale unei specii de broaște, Haddadus binotatus, din pădurea tropicală braziliană.

ADVERTISING

Cercetătorii au descoperit că strigătele acestei specii au o gamă de frecvențe cuprinsă între 7 și 44 kHz. O parte le putem percepe și noi, dar doar până la limita de 20 kHz, peste care vorbim deja de ultrasunete, de neauzit pentru noi.

Se crede că sunetele emise de ele au ca scop punerea pe fugă a acestor prădători sau atragerea altor animale pentru a respinge amenințarea.

Studiul sugerează, de asemenea, că această strategie de apărare cu ultrasunete ar putea fi comună în rândul amfibienilor din Brazilia, având în vedere diversitatea bogată a țării, cu peste 2.000 de specii descrise. Cercetătorii speculează că și alte specii de broaște din regiune (una cel puțin, observată deja) ar putea utiliza tactici similare, tactici pe care niciodată nu le-am asociat cu astfel de specii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii sunt acum nerăbdători să investigheze în continuare care prădători sunt sensibili la aceste apeluri de ajutor, cum răspund la ele și dacă apelurile sunt menite să sperie prădătorii sau să atragă alți prădători pentru a-i apăra pe amfibieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇