Secreția broaștei Incilius alvarius se crede că are cel mai puternic compus psihedelic de pe Pământ. Dar oamenii de știință nu înțeleg cum reușește amfibianul această performanță.
Incilius alvarius este singurul animal cunoscut care produce compusul psihedelic 5-MeO-DMT. Atunci când este fumată, substanța generează o stare incredibil de puternică, care a fost asemănată cu intrarea într-un „vid” existențial, dar de scurtă durată, conform IFLScience.
Pentru că nu este clar modul în care broasca produce compusul, autorii studiului au bănuit că dieta animalului ar putea oferi răspunsul. Prin urmare, oamenii de știință i-au analizat minuțios dieta. Au studiat stomacul a zeci de broaște din mai multe zone, dezvăluind un sortiment ciudat și interesant de articole devorate. Printre acestea se află inclusiv furnici și gândaci toxici, în cantități variabile.
„Am descoperit că furnicile și gândacii, dintre care mulți au apărare chimică, sunt prada dominantă pentru I. alvarius”, dezvăluie cercetătorii.
Unele dintre broaște au înghițit și păianjeni și viespi, în timp ce un individ mai îndrăzneț a mâncat un scorpion scoarță-de-copac-de-Arizona, „a cărui înțepătură este extrem de dureroasă și potențial letală pentru oameni”.
Unele dintre furnicile din dieta broaștelor erau din genul Pogonomyrmex, care conține numeroase specii despre care se știe că produc efecte psihedelice atunci când sunt consumate. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu au indicat că I. alvarius nu consumă aceste furnici în cantități suficiente pentru a oferi o sursă majoră de 5-MeO-DMT.
Interesant e însă faptul că broaște care nu produc substanța psihedelică se hrănesc cu aceleași furnici. Apoi, cantitatea de furnici toxice poate varia. Cu toate acestea, amfibienii produc 5-MeO-DMT în cantități similare, au descoperit oamenii de știință.
Prin urmare, dilema e acum și mai mare, cercetătorii ajungând la concluzia că ”o sursă alimentară directă de 5-MeO-DMT este puțin probabilă la broaștele I. Alvarius”.
După ce au exclus furnicile, gândacii, scorpionii și viespile ca ingredient principal din secrețiile broaștelor, cercetătorii pot doar să speculeze legat de originea acestora.
Anterior, s-a sugerat că animalul poate genera compusul folosind o enzimă numită 5-Hidroxiindol-O-metiltransferază și. Totuși, prezența acestui catalizator nu a fost confirmată la I. Alvarius. Chiar și așa însă, autorii studiului cred că acesta ar putea fi singurul răspuns valabil, așa că cercetările vor continua.
Din păcate, însă, specia aflată recent sub lupă are tot mai puțini reprezentanți, din cauza recoltării în exces a substanței psihedelice care o face unică.