În cele cinci secole tumultuoase de existență, tapiseriile lui Rafael au supraviețuit prin războaie, bombardamente și incendii. Însă acum sunt în fața unei amenințări pe cât de banală, pe atât de periculoasă – găinațul porumbeilor.
Tapiserii, care descriu scene din Faptele Apostolilor, au fost tesute la Bruxelles în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după schițele originale făcute de Rafael. Lucrarea a fost comandată de papa Leon al X-lea, membru al celebrei familii di Medici, care a dorit ca aceste tapiserii uriașe să decoreze Capela Sixtină.
Lucrările au atras curând invidia monarhilor europeni, care au vrut și ei să aibă astfel de tapiserii pe pereți. Printre ei se numără Philip al II-lea al Spaniei, care i-a comandat schițele lui Rafael și i-a însărcinat pe meșterii tapiseri Jan van Tieghem și Frans Gheteels să le facă, înainte de a fi încoronat rege.
Acest set a fost expus din noiembrie anul trecut în Palatul Regal din Madrid, pentru a marca 500 de ani de la moartea artistului. Pandemia nu a permis vizitatori decât în ultimele săptămâni și atunci a devenit necesar să fie aerisită galeria care face trecerea spre curtea palatului. Însă, odată cu aerul curat, au intrat și păsările, potrivit The Guardian.
Reprezentanții Institutului Patrimonial din Spania, instituție responsabilă de expoziție, dau asigurări că aerisirea se face controlat și porumbeii nu sunt lăsați în interior.
Însă jurnaliștii de la ABC Spania au prezentat imagini în care păsările se odihnesc pe tapiserii și pardoseala e plină de găinaț.
Acum, reprezentanții Institutului Patrimonial din Spania au instalat dispozitive care emit unde ultrasonice, pentru a alunga porumbeii. Totodată, verifică permanent galeria, pentru a se sigura că păsările nu și-au făcut cuiburi.
Tapiseriile din Spania sunt cele mai bine păstrate, unii spun că sunt conservate mai bine chiar decât cele de la Vatican.