Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai

Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai

Un studiu recent a scos la iveală că persoanele de același sex care miros la fel au mult mai multe șanse să devină prietene. Și, tot deloc întâmplător, cei care au legat deja o relație strânsă miros destul de asemănător.

Cercetarea a fost realizată de un ”nas electronic”, eNose, dar și de un lot de subiecți puși să aprecieze de asemeni mirosul participanților la studiu, relatează IFL Science.

S-a dovedit că, chiar și atunci când nu se cunoșteau, subiecții de același sex cu miros similar au avut o ”chimie” foarte bună atunci când s-au întâlnit, având mari șanse să formeze o prietenie, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.

ADVERTISING

Au fost alese persoane de același sex, heterosexuale, pentru că se pare că suntem foarte buni în a determina sexul cuiva și ne atrage mult mirosul distinct de al nostru.

Studiul arată că, atunci când vine vorba despre prietenie, alegem nu doar oameni cu valori similare, vârstă și personalitate apropiate, ci și miros similar, ceea ce înseamnă și un sistem imunitar asemănător și chiar similarități de ordin genetic.

Deloc întâmplător, oamenii care au probleme în a percepe mirosurile (inclusiv cei cu afecțiuni din spectrul autist) au și foarte puține interacțiuni sociale și puțini apropiați.

ADVERTISING

Se pune întrebarea: de ce ne-am împrieteni tocmai cu acești oameni, cei care miros ca noi? Pentru că ajutându-i, așa cum se întâmpla în vechime, practic gene ca ale noastre supraviețuiesc și merg mai departe, au explicat oamenii de știință implicați în studiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇