SpaceX a lansat patru astronauți spre Stația Spațială Internațională, între care un rus (Video)

SpaceX a lansat patru astronauți spre Stația Spațială Internațională, între care un rus (Video)

SpaceX, compania de rachete a lui Elon Musk, a lansat joi dimineaţa un echipaj format din patru persoane pentru o călătorie către Staţia Spaţială Internaţională.

Un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite s-au alăturat celor doi membri ai echipajului NASA pentru acest zbor, relatează Reuters.

Vehiculul de lansare al SpaceX, format dintr-o rachetă Falcon 9 şi o capsulă Crew Dragon operată în mod autonom, denumită Endeavour, a decolat la ora locală 12:34 a.m. (07.34, ora României) de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

ADVERTISING

O transmisiune în direct de la NASA a arătat nava spaţială, cu o înălţime de 25 de etaje, desprinzându-se de rampa de lansare şi urcând spre cer, pe măsură ce motoarele sale Merlin, nouă la număr, au început să se aprindă în nori de vapori, iar o minge de foc roşiatică a luminat cerul.

Crew Dragon va zbura spre Staţia Spaţială Internaţională cu o viteză ce va atinge 28.164 km/h, de peste 22 de ori mai mare decât viteza sunetului.

Lansarea a avut loc la 72 de ore după ce o primă încercare a fost anulată în ultimele minute ale numărătorii inverse, luni dimineaţă, din cauza unei probleme apărute în fluxul de lichid de aprindere a motorului. NASA a declarat că problema a fost rezolvată prin înlocuirea unui filtru înfundat şi prin curăţarea sistemului.

Călătoria către ISS, laboratorul ce orbitează la aproximativ 420 km deasupra Pământului, ar urma să dureze aproape 25 de ore. Andocarea este planificată pentru vineri, în jurul orei 06.15 GMT (8.15, ora României), echipajul urmând să înceapă o misiune ştiinţifică de şase luni în microgravitaţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Denumită Crew 6, misiunea duce pe ISS cea de-a şasea echipă pe termen lung pe care NASA o trimite la bordul unui vehicul SpaceX, de când compania privată de rachete fondată de Elon Musk a început să trimită astronauţi americani pe orbită, în mai 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇