Rezerve de apă au fost găsite în cel mai mare canion din Sistemul Solar. Teoretic, nici nu ar putea exista acolo

Rezerve de apă au fost găsite în cel mai mare canion din Sistemul Solar. Teoretic, nici nu ar putea exista acolo
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cantitate neobișnuit de ridicată de hidrogen a fost detectată în inima celor 4.000 de kilometri de canioane cunoscute drept Valles Marineris sau Marele Canion al planetei Marte.

Descoperirea sugerează că, la adâncimi de până la 1 metru sub suprafață, solul din regiune este bogat în apă, fie sub formă de minerale sau apă înghețată, relatează IFL Science.

Descoperirea făcută în sistemul vast de canioane de pe Marte n-ar fi fost posibilă fără noile date transmise de instrumentul FREND al ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter.

ADVERTISING

„FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobișnuit de mare de hidrogen în sistemul de canioane colosal Valles Marineris. Presupunând că hidrogenul este legat în molecule de apă, până la 40% din materialul din apropiere de suprafață în această regiune pare să fie apă”, a explicat fizicianul Igor Mitrofanov de la Institutul de Cercetare Spațială al Academiei de Științe din Rusia.

Nu mai e o noutate că pe Marte există apă. Poate fi găsită, la polii planetei, sub formă de gheață. Acolo pare să fie cea mai mare parte din apă. La ecuator, condițiile nu permit gheții să se formeze la suprafață. Este posibil însă ca apa să fie găsită sub suprafață. Până acum, a fost descoperită doar la latitudini mari, scrie și Science Alert.

ADVERTISING

Aici intră în scenă FREND sau Fine Resolution Epithermal Neutron Detector. În loc să cartografieze lumina la suprafața Planetei Roșii, FREND detectează neutronii. Asta îi permite să vadă conținutul de hidrogen din solul marțian până la 1 metru sub suprafață.

„Neutronii sunt produși atunci când particulele extrem de energetice cunoscute drept raze cosmice galactice lovesc Marte. Solurile mai aride emit mai mulți neutroni decât cele umede, astfel că putem deduce cât de multă apă se află în sol prin observarea neutronilor produși”, a precizat fizicianul Alexey Malakhov.

ADVERTISING

„Noi am descoperit că o parte centrală din Valles Marineris este bogată în apă, mult mai multă apă decât ne-am fi așteptat. Se aseamănă cu regiunile de permafrost ale Pământului, acolo unde apa sub formă de gheață există în permanență sub solul uscat din cauza temperaturilor scăzute în mod constant”, a adăugat Malakhov.

Regiunea bogată în hidrogen este de dimensiunea Țărilor de Jos și se suprapune cu Candor Chasma, unul dintre cele mai mari canioane din sistemul Valles Marineris.

În această regiune marțiană, mineralele conțin de obicei foarte puțină apă, astfel că cercetătorii cred că substanța există cel mai probabil sub formă de apă înghețată sub suprafață.

Însă modul în care apa ar putea exista acolo este un mister pe care oamenii de știință încă încearcă să-l deslușească. Condițiile de presiune și temperatură la ecuatorul marțian ar trebui să împiedice formarea unor astfel de rezerve de apă.

Ar putea fi vorba despre o combinație necunoscută de condiții geomorfologice în Valles Marineris, cum ar fi depozite izolate de ceva timp sau unghiul și orientarea pantelor abrupte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇