Reușită de proporții: A fost creat un material aproape la fel de rezistent ca diamantul!

Reușită de proporții: A fost creat un material aproape la fel de rezistent ca diamantul!

Cercetătorii au creat un nou tip de sticlă care, mulțumită unui proces de fabricare intens, este aproape la fel de rezistentă precum diamantele naturale.

O echipă internațională de oameni de știință, coordonată de cercetători de la Universitatea Yanshan din China, este cea care se află în spatele noului material, numit AM-III. Și aceștia au fost surprinși să descopere că materialul este aproape la fel de solid precum diamantele și aproape la fel de rezistent ca acestea.

În afară de faptul că reușita este semnificativă pentru domeniul ingineriei, sticla extrem de solidă are proprietățile potrivite pentru dezvoltarea unor panouri solare și semiconductori mai rezistenți.

ADVERTISING

Astfel, inovația ar putea reprezenta un nou pas în calea spre infrastructura energetică mai curată, scrie Futurism.

În plus, din ea se pot realiza geamuri antiglonț mult mai rezistente decât cele obținute în prezent, arată IFL Science.

„Măsurătorile noastre demonstrează că materialul AM-III este comparabil în forță cu diamantele și superior celor mai rezistente materiale cunoscute de către omenire”, a scris echipa de cercetători, într-un raport publicat recent în jurnalul National Science Review.

În comparație cu structura cristalină a unui diamant, rezistența neobișnuită a materialului AM-III este dată, în mod neașteptat, de o mică dezordine la nivel molecular.

ADVERTISING

Oamenii de știință au început să lucreze cu molecule de carbon ovoidale, pe care le-au încălzit și le-au zdrobit timp de ore bune sub o presiune imensă, așa obținându-se materialul.

Dacă cercetătorii ar fi continuat procesul și ar fi forțat carbonul într-o aranjare prea organizată, așa cum se stau lucrurile în cazul diamantelor, sticla ar fi fost, de fapt, slăbită și și-ar fi pierdut proprietățile semiconductoare.

Așa, materialul rezultat poate zgâria cu ușurință suprafața unui diamant.

Citește și A fost forată cea mai adâncă gaură oceanică din istorie!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇