Racheta europeană Ariane 6 a decolat cu succes în primul său zbor. Ce o face specială (Video)

Racheta europeană Ariane 6 a decolat cu succes în primul său zbor. Ce o face specială (Video)

Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată în zborul inaugural, marţi, de la baza spaţială franceză Kourou din Guyana Franceză.

Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu.

Cu o întârziere de o oră din cauza unei probleme „minore”, rezolvată în cursul dimineţii, racheta de 56 de metri înălţime şi 540 de tone s-a desprins de sol la ora locală 16:00 (22.00, ora României).

În condiţiile de caniculă din Guyana Franceză, numeroşii vizitatori şi spectatori au aclamat primele jeturi luminoase care au apărut la baza noului lansator atunci când motorul principal şi cele două boostere care îl flanchează au fost aprinse.

ADVERTISING

După doar două minute, racheta atingea 8 000 km/h.

Separarea primului etaj a avut loc apoi la 7 minute de la lansare.

Zborul inaugural este programat să dureze 2 ore, 51 de minute şi 40 de secunde.

Va mai fi nevoie apoi de ceva timp pentru a analiza toate datele şi pentru ca specialiştii să se asigure că motorul Vinci reîncărcabil de pe treapta a treia a funcţionat corect.

Însă partea cea mai grea a trecut. Racheta a dispărut, nu a distrus rampa de lansare şi nu a explodat în zbor.

Blastoff! Europe's Ariane 6 rocket launches for 1st time

Noul lansator european a fost nevoit să aştepte 10 ani pentru lansarea sa inaugurală, după un proces de dezvoltare care s-a dovedit uneori dificil, fiind marcat de întârzieri şi probleme tehnice.

Lansatorul transportă capsula spaţială Nyx Bikini a Exploration Company şi sateliţii OOV-Cube de la RapidCubes şi Curium One de la Planetary Transportation Systems.

Ariane 6 e specială

Cu acest zbor inaugural, ESA îşi propune, de asemenea, să dea uitării criza care afectează în prezent sectorul lansatoarelor din Europa, care nu deţinea până în acest moment niciun mijloc de a trimite sateliţi în spaţiu.

Ariane 6 este un proiect european. Treapta superioară a rachetei a fost construită la fabrica ArianeGroup din Bremen, iar treapta principală a fost realizată în oraşul francez Les Mureaux, la nord-vest de Paris.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023.

ADVERTISING

Ceea ce face Ariane 6 atât de specială, ceea ce justifică această nouă rachetă, este motorul reîncărcabil care permite lansarea sateliţilor la diferite altitudini. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii pentru a determina succesul acestui prim zbor.

Racheta Ariane 6 este destinată lansării în spaţiu a sateliţilor pentru clienţi comerciali şi publici şi este considerabil mai ieftină comparativ cu Ariane 5.

Dacă va fi un succes deplin, această lansare va deschide noi perspective pentru industria spaţială europeană, precum şi pentru Centrul Spaţial Guyana, care vizează în continuare 30 de lansări pe an până în 2030.

ADVERTISING

Următoarea rachetă care o va înlocui pe Ariane 6 va fi reutilizabilă, însă ESA intenţionează să utilizeze noul lansator cel puţin până la jumătatea anilor 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇