Primul elicopter Black Hawk autonom a zburat fără nimeni la bord (Foto & Video)

Primul elicopter Black Hawk autonom a zburat fără nimeni la bord (Foto & Video)

Primul elicopter Black Hawk autonom al armatei americane a efectuat noi zboruri de test, chiar în aceste zile, în cadrul proiectului ALIAS dezvoltat de agenția de cercetare militară DARPA. Noutatea este că, de data aceasta, aparatul de zbor a decolat fără nimeni la bord.

Este vorba despre un elicopter UH-60A Black Hawk dotat cu tehnologie de vârf, care îi permite să fie controlat de la distanță, asemenea unei drone, informează DARPA.

Aeronava a decolat pe 5 februarie de la Fort Campbell, Kentucky, pentru un zbor de 30 de minute, fără pilot sau alți membri ai echipajului la bord. Un al doilea test, mai scurt, a avut loc cu succes și pe 7 februarie.

black-hawk-helicopter
Foto: DARPA

Au fost primele zboruri din cadrul proiectului ATLAS în care elicopterul decolează, navighează și aterizează de unul singur, controlat de la distanță, cu ajutorul tehnologiei Sikorsky MATRIX, de ultimă generație, care transformă bătrânul Black Hawk într-un OPV, adică un vehicul pentru care pilotarea de către echipaj devine... opțională.

ADVERTISING

Sistemul este atât de avansat încât aeronava poate găsi un loc potrivit pentru aterizare și poate reveni la sol pe cont propriu, dacă are probleme.

Lockheed Martin a dezvăluit și primele imagini din timpul zborurilor de încercare, pe care vă invităm să le urmăriți în continuare:

First Uninhabited Black Hawk Flight

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇