Prima operație la ureche de care știm a fost făcută acum peste 5.000 de ani, cu ustensile din piatră

Prima operație la ureche de care știm a fost făcută acum peste 5.000 de ani, cu ustensile din piatră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii au descoperit în Spania cea mai veche dovadă de până acum a unei intervenții chirurgicale asupra urechii. Intervenția a fost realizată la o femeie în vârstă, în urmă cu 5.300 de ani.

Craniul care poartă urmele intervenției a fost descoperit în dolmenul El Pendón, un monument funerar megalitic din provincia spaniolă Burgos, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports, citat de IFL Science.

Analizele cu radiocarbon au stabilit că edificiul a fost construit la începutul mileniului al IV-lea î.Hr. Acesta conține o încăpere funerară centrală, cu un culoar lung de intrare. Spre sfârșitul mileniului al IV-lea î.Hr., încăperea funerară a devenit un mormânt și osuar colectiv. În jur de 100 de trupuri dezmembrate au fost adăugate aici în următoarele câteva secole.

ADVERTISING

Craniul care a atras atenția oamenilor de știință a fost găsit în vara lui 2018. Era așezat pe partea sa dreaptă, orientat spre intrarea în încăperea funerară.

Analizele ulterioare au arătat că acesta a aparținut unei femei, cel mai probabil de vârstă înaintată, care își pierduse toți dinții, iar cartilajul tiroid era complet osificat.

Scanările cu computerul tomograf au arătat că, la ambele urechi, canalele auditive fuseseră lărgite. Marginile erau netede, neavând fracturi sau calozități. Aceste canale au fost lărgite prin intermediul trepanației, cea mai veche tehnică chirurgicală cunoscută, o procedură extrem de dureroasă.

ADVERTISING

Totodată, șapte tăieturi observate pe urechea stângă dovedesc că a avut loc o intervenție chirurgicală. Ținând cont de vechimea craniului, nu a fost folosit metal, tăieturile fiind realizate cu unelte de piatră.

Suprafețele interioare ale canalelor prezintă dovezi ale schimbărilor osoase deseori observate în cazul mastoiditei, o infecție a osului mastoid în spatele urechii. O infecție la nivelul urechii care nu este tratată se poate răspândi rapid la osul mastoid. În acele vremuri, înainte de apariția antibioticelor, mastoidita era o cauza principală a mortalității, mai ales în cazul copiilor.

ADVERTISING

În cazul de față, infecția a apărut la maturitate, cred oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇