Arheologii din Polonia au descoperit rămășițele unui pandantiv vechi de 41.500 de ani, realizat din fildeș de mamut și decorat cu perforații. Se crede că aceasta este cea mai veche bijuterie decorată de oamenii moderni din Eurasia.
Pandantivul, împărțit acum în două bucăți, a fost găsit în timpul săpăturilor arheologice efectuate în Peștera Stajnia, Polonia, în 2010. Datarea recentă cu radiocarbon îl plasează cu aproximativ 41.500 de ani în urmă, , scrie Live Science, care citează un raport publicat de revista Scientific Reports.
„Decorarea pandantivului a inclus modele cu peste 50 de perforații, dispuse într-o curbură neregulată, și două găuri complete”, a spus echipa într-un comunicat. Oamenii de știință cred că fiecare înțepătură ar putea reprezenta o vânătoare de animale încheiată cu succes sau chiar cicluri ale Lunii sau Soarelui.
Este cea mai veche bijuterie de acest gen cunoscută în Eurasia și practic marchează momentul în care omul modern a început să-și creeze bijuterii sau podoabe corporale.
”Nu știm ce fel de schimbare l-a făcut pe Homo sapiens să modeleze un obiect atât de minunat”, a declarat Sahra Talamo, profesor de chimie la Universitatea din Bologna din Italia, care este specializată în evoluția umană și datarea cu radiocarbon.
Pe lângă pandantiv, a fost găsită și o sulă, unealtă folosită pentru străpungerea obiectelor. Aceasta este realizată din os de cal și datează aproximativ din aceeași perioadă cu pandantivul.
Peștera Stajnia este foarte cunoscută printre arheologi, săpăturile de acolo, derulate din 2006 până în 2010, scoțând la iveală, printre altele, o serie de rămășițe de Neanderthal.