Cea mai veche tulpină de ciumă descoperită până acum împinge istoria bolii în urmă cu încă 1.000 de ani

Oameni de știință din Germania au descoperit, în rămășițele unui vânător – culegător de acum peste 5.000 de ani, cea mai veche tulpină de Yersinia pestis, respectiv bacteria din spatele ciumei care a provocat Moartea Neagră.

Noua descoperire, raportată în jurnalul Cell Reports, împinge cu peste 1.000 de ani mai devreme cea mai veche dovadă a lui Y. pestis, arată IFL Science.

„Se pare că suntem aproape de originea bacteriei”, a afirmat Ben Krause-Kyora, autor principal al studiului și șef al Laboratorului ADN de la Universitatea din Kiel, Germania.

ADVERTISING

Dovezi ale bacteriei care provoacă ciuma au fost descoperite în rămășițele scheletice ale unui bărbat de 20 sau 30 de ani, denumit „RV 2039”, care a fost îngropat în urmă cu peste 5.000 de ani într-o regiune cunoscută sub numele de Riņņukalns din Letonia actuală.

Oamenii de știință nu știu cum a fost afectată victima de ciumă, dar sunt de părere că avea o încărcătură bacteriană ridicată în sânge, la momentul decesului, ceea ce înseamnă că a murit din cauza infecției.

Citește și Carantina a fost inventată în urmă cu 600 de ani în Veneţia

ADVERTISING

Se crede că această tulpină veche era mai puțin contagioasă și nu la fel de letală precum cea din Evul Mediu, care a ucis sute de milioane de oameni din Eurasia și Africa de Nord, în secolul al XIV-lea.

Cercetătorii sunt de părere că acest bărbat a fost singura victimă a bolii după ce a fost mușcat de un rozător infectat. Acest lucru i-a provocat probabil o infecție lentă și, în cele din urmă, mortală, dar care nu a fost însă transmisă nimănui.

Vezi și Cazuri de ciumă bubonică apar în continuare în China: încă o localitate a intrat în carantină

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇