Cartea s-a bucurat de un mare succes și a provocat o reacție puternică a miliardarilor din anturajul lui Putin, care au pornit un atac în justiție împotriva scriitoarei și a editurii.
Compania gigant Rosneft a anunțat în urmă cu câteva zile că dat-o în judecată pe Catherine Belton, autoarea cărții Putin’s People (Oamenii lui Putin).
Cartea nu a fost tradusă încă în limba română, dar poate fi achiziționată de pe Amazon, în format Kindle, la prețul de 17 dolari.
Autoarea, o fostă corespondentă la Moscova a cotidianului “Financial Times”, descrie modul în care KGB a capturat Rusia, iar apoi a pornit un atac susținut asupra Occidentului.
De asemenea, în urma apariției cărții, jurnalista Catherine Belton, dar și editura au fost date în judecată și de miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea și un apropiat al lui Vladimir Putin.
Volumul, care a fost un succes, l-a determinat și pe Michail Fridman, un alt miliardar rus, să deschidă un proces de defăimare și pentru publicarea datelor personale.
Toți aceștia au declarat pentru cotidianul britanic “The Times” că “nu au avut niciun contact și nu și-au coordonat o strategie juridică cu ceilalți reclamanți sau cu avocații lor”.
Catherine Belton a declarat: „Voi merge în instanță pentru prima rundă în bătălia juridică cu Rosneft și mai mulți miliardari ruși, care sunt oamenii lui Putin”.
Cartea e scrisă într-un ritm alert - un thriller politic în care e prezentată evoluția unei agenții secrete (KGB) care asistă la prăbușirea unui imperiu, supraviețuiește și reușește să pună din nou mâna pe putere.
Membrii agenției devin super bogați și încep să-și înlăture inamicii din țară și, apoi, pe cei care se refugiază în străinătate.
Cartea prezintă informații și fapte care descriu modul în care a ajuns Vladimir Putin la putere, dar și cum și-a creat rețeaua de miliardari.
Criticii spun că volumul e cea mai bună lucrare despre Rusia modernă.
„… este, fără îndoială, cea mai bună carte scrisă despre Putin, despre oamenii din jurul lui și poate chiar despre Rusia contemporană din ultimele trei decenii”, Peter Frankopan, Financial Times
Fragment din “Oamenii lui Putin”:
Cu cincisprezece ani înainte, Pugachev fusese un obișnuit al Kremlinului, un personaj care făcuse nesfârșite manevre de culise pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin să preia puterea.
Cunoscut și sub porecla de <Bancherul Kremlinului>, el era un maestru al afacerilor din spatele ușilor închise, cunoscând totul despre gruparea care guverna atunci țara.
De ani de zile părea de neatins, membru al unui cerc influent, ajuns pe culmile puterii și care funcționa după propriile reguli, controlând judecători, procurori și chiar alegeri politice.
Dar mașinăria de la Kremlin, din care o vreme a făcut și el parte, s-a întors împotriva lui.
Rusul credincios, înalt, cu o barbă întunecată și un zâmbet gregar devenise cea mai recentă victimă a nevoii lui Putin de a-și extinde puterea și controlul.
Kremlinul a preluat controlul marelui său imperiu financiar. Pugachev a părăsit țara, ajungând în Franța, iar apoi în Anglia în timp ce Putin, prin oamenii săi, au preluat proiectul hotelului din Piața Roșie, pe care chiar președintele i-l oferise, fără a nu-i da vechiului aliat nicio despăgubire.
Apoi, a pus ochii pe șantierele navale, cele mai mari din Rusia, evaluate la 3,5 miliarde de euro, achiziționate de Igor Sechin, pentru o sumă cu mult mai mică.
Autoritățile de la Kremlin, în final, au deschis un dosar de urmărire penală pe numele lui Pugachev pentru că acesta a retras 700 de milioane de dolari din banca pe care a fondat-o și i-a transferat în Elveția.
Procurorii l-au acuzat că a provocat falimentul băncii, deși bancherul susținea că banii erau ai lui.