O trusă de scule se învârte în jurul planetei și e vizibilă de pe Pământ (Video)

O trusă de scule se învârte în jurul planetei și e vizibilă de pe Pământ (Video)

Două astronaute au petrecut mai multe ore în spațiu efectuând operațiuni de mentenanță în exteriorul Stației Spațiale Internaționale. Dar în timp ce lucrau au pierdut o trusă de scule de mărimea unui rucsac.

Incidentul s-a petrecut când Jasmin Moghbeli și Loral O’Hara au lucrat șapte ore și 42 de minute în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS). La un moment dat, o trusă de scule a alunecat și s-a îndepărtat de stație. Acum obiectul orbitează Pământul, devansând cu câteva minute stația spațială, relatează Sky News.

Momentul a fost surprins de o cameră video și a fost fotografiat din întâmplare și de un al treilea astronaut, japonezul Satoshi Furukawa, care în acel moment avea în obiectiv Muntele Fuji.

NASA a anunțat că instrumentele din sacul pierdut nu erau necesare pentru continuarea lucrărilor în afara stației. Centrul de control al misiunilor a analizat traiectoria obiectului și a determinat că riscul de a intra în coliziune cu stația este redus și nu periclitează siguranța echipajului și a misiunii.

ADVERTISING

Sacul a fost clasificat ca deșeu spațial și va arde când va intra în atmosfera Pământului, în următoarele luni, cel mai probabil în jurul lunii martie.

Până atunci, trusa va putea fi văzută doar cu un binoclu, potrivit EarthSky. "Este surprinzător de luminoasă (pentru o trusă de scule), chiar sub limita vizibilității cu ochiul liber", menționează site-ul.

Aproximativ 100.000 de rămășițe spațiale circulă în prezent în jurul planetei noastre.

Nu este prima oară când un astronaut rămâne fără trusa de scule în spațiu. În noiembrie 2008, Heide Stefanyshyn-Piper efectua o lucrare de reparație când a pățit același lucru. Pierderea sacului i-a determinat pe controlorii misiunii să schimbe planurile pentru restul ieșirilor în spațiu planificate în timpul misiunii navetei spațiale Endeavour.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar astronauții au mai rătăcit și alte obiecte în spațiu. În 1965, primul american care a ieșit în spațiu, Ed White, și-a pierdut o mănușă de rezervă la prima activitate extravehiculară.

În 2006, astronautul NASA Piers Sellers a anunțat că a pierdut o spatulă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇