O parte dintr-o rachetă a scăpat de sub control și urmează să intre necontrolat şi periculos în atmosfera Pământului

O parte din racheta Long March-5B, care a dus pe orbită modulul primei stații spațiale chinezești, a scăpat de sub control și urmează să intre necontrolat în atmosfera Pământului.

Experții avertizează că unele bucăți riscă să cadă și în regiuni locuite, scrie The Guardian.

Miezul de 30 de metri al rachetei Long March 5B a intrat în orbita joasă a Pământului pe 29 aprilie pe la Wenchang, în provincia Hainan din China.

Apoi, Long March 5B a intrat ea însăși pe o orbită temporară, pregătindu-se astfel pentru o reintrare necontrolată în atmosferă. Experții se tem acum ca oamenii să nu fie răniți de bucățile de rachetă.

ADVERTISING

”Nu este prea bună situația”, avertizează Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de astrofizică de la Universitatea Harvard.

”Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, au existat tije lungi de metal care au zburat și au avariat mai multe clădiri din Coasta de Fildeș. Multe bucăți au ars, dar altele au lovit pământul. Suntem foarte norocoși că nimeni nu a fost rănit”, a spus el.

Marți, nucleul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, la aproximativ 27.600 km / h și la o altitudine de peste 300 km.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata SUA a numit bucata 2021-035B. Traseul său poate fi văzut pe mai multe site-uri de specialitate, inclusiv orbit.ing-now.com.

Din weekend, obiectul a ajuns la aproape 80 km în altitudine. Acest lucru, dar și viteza ei fac imposibil de prezis locul în care va ateriza!

McDowell susține însă că, cel mai probabil, nucleul rachetei va cădea în apă, deoarece acoperă aproximativ 71% din planetă.

Citește și alte știri din aceeași categorie:

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇