Agenții spațiale din întreaga lume au participat la sfârșitul lui aprilie la o simulare NASA privind posibilitatea ca un asteroid să lovească Pământul în partea estică a Europei.
Experții care au participat la exercițiu au aflat despre traiectoria acestui asteroid fictiv și au fost nevoiți să reacționeze, relatează Business Insider. Însă ei nu au putut opri asteroidul să lovească Europa, în cadrul acestei simulări. Continentul ar urma să fie decimat într-un astfel de scenariu, potrivit sursei citate.
Problema principală nu a fost că a arătat cât de puțin pregătiți suntem în fața unui asemenea scenariu, ci că asteroidul ”analizat” nici măcar nu era unul uriaș, fiind cuprins între 35 și 700 de metri - cel mai probabil în jur de 140 de metri.
2021 PDC ar urma - în acest caz ipotetic și fictiv - să lovească pe 20 octombrie 2021, astfel că oamenilor de știință li s-a dat sarcina să îl analizeze până pe 26 aprilie.
”Tema” experților unor agenții spațiale din Statele Unite și Europa a fost un asteroid care s-ar apropia de planetă de la o distanță (”descoperită” acum) de aproximativ 55 de milioane de kilometri.
În fiecare zi a exercițiului, participanții au aflat detalii despre mărimea, traiectoria și posibilitatea unui impact. Apoi, ei au cooperat și au folosit cunoștințele tehnice pentru a vedea dacă ceva poate fi făcut pentru a opri uriașa rocă spațială.
Însă experții s-au dat bătuți: Au ajuns la concluzia că niciuna dintre tehnologiile existente pe Pământ nu ar putea opri asteroidul ipotetic, în cele șase luni, astfel că impactul ar fi unul inevitabil.
În acest scenariu, asteroidul ar fi urmat să lovească undeva în estul Europei - ceea ce s-a stabilit în ziua a treia a exercițiului și pe 30 iunie în scenariul ipotetic. Cu o săptămână înainte de ”impact”, calculele arătau 99% că obiectul să lovească la granița dintre Germania, Cehia și Austria. Explozia ar provoca energie echivalentă celei eliberate de o mare bombă nucleară.
Iar tot ce s-ar putea face ar fi să se evacueze din timp regiunile ce ar urma să fie afectate.
Deocamdată putem răsufla ușurați: Nu sunt informații că vreun asteroid care ar reprezenta vreun pericol pentru planetă ne-ar putea lovi. Însă aproximativ două treimi din asteroizii de cel putin 140 de metri - suficient de mari încât să provoace haos - sunt încă nedescoperiți. Din acest motiv, NASA și celelalte agenții încearcă să se pregătească pentru un asemenea scenariu.
De aceea, aceste exerciții ajută comunitatea de apărare planetară să comunice cu toate părțile implicate și cu guvernele pentru a face tot posibilul ca totul să fie coordonat în cazul în care o asemenea amenințare ar fi identificată în viitor. Chiar și așa, însă, șase luni nu reprezintă timp suficient pentru a pregăti impactul unui asteroid.
Asta în condițiile în care la momentul ”descoperirii” șansele unui impact erau de doar 5%, iar participanții la simulare au luat în calcul diferite misiuni spațiale care ar fi avut ca scop distrugerea sau măcar devierea asteroidului.
Aceste misiuni nu ar putea fi pregătite eficient, din cauza timpului prea scurt, iar șansele de reușită ale unei eventuale bombe nucleare împotriva asteroidului sunt incerte.
Spre exemplu, în 2019, un asteroid de peste 130 de metri, cu potențialul de distruge un oraș de mari dimensiuni, a zburat la circa 70.000 de kilometri deasupra Pâmântului, iar cei de la NASA nu au știut despre el.
Studiul poate fi consultat și pe site-ul Center for Near Earth Object Studies, al NASA.
Citește și: