O flamă solară în formă de șarpe se îndreaptă spre Pământ și este aproape de a intra în câmpul magnetic al planetei.
Fenomenul ar putea provoca perturbări ale comunicațiilor sateliților GPS și ale undelor radio, dar și o spectaculoasă auroră, vizibilă din mai multe regiuni ale planetei, a anunțat dr. Tamitha Skov, o cunoscută fiziciană din Los Angeles.
„Lovitură directă! Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul”, a scris ea pe Twitter, adăugând că NASA estimează că impactul se va produce la începutul zilei de 19 iulie.
Calculele astronomilor arată, într-adevăr, că furtuna solară ar putea pătrunde marți în câmpul magnetic al Pământului, dar e posibil ca aceasta să lovească planeta pe 20 sau pe 21 iulie, relatează SpaceWeather.
Deși este o furtună de categoria G1, considerată "minoră", aceasta ar putea provoca întreruperi ale comunicațiilor cu sateliții GPS.
Flama solară pe care astrofizicienii o numesc "proeminență" s-a desprins pe 15 iulie dintr-o erupție de plasmă și energie magnetică a coroanei solare. Aceste erupții pot elibera o energie de 100.000 de ori mai puternică decât cea pe care o produc toate centralele nucleare de pe Pământ timp de un an, notează The Independent.
Soarele a intrat în faza activă a ciclului solar de 11 ani, iar furtunile de la suprafața lui s-au înmulțit. Cercetătorii pot să anticipeze severitatea furtunilor solare analizând rata de apariție a petelor solare.
Furtunile solare puternice pot avea efecte majore asupra activităților umane. Unele cercetări au descoperit că mai mulți sateliți au fost împinși de pe orbită de vântul solar puternic, iar sateliții miniaturali de tip CubeSats au fost complet distruși. Căderea în atmosferă a sateliților CubeSats a devenit de zece ori mai rapidă decât în trecut, iar costurile acestor incidente se ridică la zeci de milioane de dolari.
Pe lângă efectele din spațiu, urmările de pe Pământ sunt destul de serioase, afectând îndeosebi comunicațiile radio, funcționarea Internetului și a radarelor, precum și rețelele electrice. Potrivit NASA, pe 13 martie 1989 una dintre cele mai puternice furtuni solare care au lovit Pământul în istoria modernă a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga provincie Quebec din Canada.