Oamenii de știință au anunțat descoperirea celei mai tinere perechi de asteroizi, unii care s-au format în urmă cu doar circa 300 de ani.
E cea mai tânără pereche de asteroizi descoperită vreodată în Sistemul Solar, arată Science Alert. „Este foarte interesantă descoperirea acestei perechi de asteroizi, formată în urmă cu doar 300 de ani – ca azi dimineață, nici măcar ca ieri, în termeni astronomici”, a declarat Petr Fatka, astronom în cadrul Institutului Astronomic al Academiei de Științe din Cehia.
Atunci când Sistemul Solar a luat naștere, dintr-un pâlc dens din cadrul unui nor uriaș de gaze și praf, materia care nu a fost integrată în planete sau Soare a ajuns să plutească în derivă, sub formă de comete, asteroizi și alte corpuri cerești de acest fel.
Oamenii de știință cred că aceste corpuri au continuat să plutească în derivă încă înainte ca planeta noastră să ia naștere. De fapt, astronomii sunt de părere că planete stâncoase, așa cum sunt Pământul, Venus, Marte sau Mercur, s-au format din aglomerarea unor astfel de corpuri.
Acestea fiind spuse, asteroizii devin extrem de importanți și merită studiați mai mult. Nu doar că înglobează informații cu privire la compoziția timpurie a Sistemului Solar, ci ar putea fi pietrele de temelie care au dus la apariția planetei noastre.
Revenind la cei doi asteroizi, 2019 PR2 și 2019 QR6, aceștia au fost descoperiți separat în 2019 cu ajutorul telescopului de supraveghere Pan-STARRS1 din Hawaii, respectiv Catalina Sky Survey din Arizona.
În scurtă vreme, oamenii de știință și-au dat seama că este vorba despre asteroizi binari, așa că s-au continuat cercetările. Astfel, cercetătorii au descoperit că cel mai mare dintre asteroizi are un diametru de aproximativ un kilometru, iar cel de-al doilea, un diametru la jumătate din dimensiunile primului.
Observațiile realizate cu ajutorul Observatorului Lowell au mai scos la iveală faptul că cele două roci au suprafețe similare, ceea ce sugerează că sunt asemănătoare și din punct de vedere al compoziției.
Cercetările ulterioare au arătat că asteroizii s-au desprins de corpul gazdă în urmă cu aproximativ 270 de ani. Mai mult, se pare că obiectul părinte era o cometă, însă, în mod interesant, cei doi asteroizi nu dau semne de activitate specifice, ceea ce naște întrebări.
Din păcate, următoarea dată când aceştia vor trece prin câmpul observabil va fi abia în anul 2033.