NASA anunță că o rocă spațială mai mare decât Turnul Eiffel urmează să intre pe orbita Pământului săptămâna viitoare.
Asteroidul cu formă ovală poartă numele 4660 Nereus, are o lungime de 330 de metri și va intra pe orbita Pământului cu o viteză de 23.700 de kilometri pe oră sâmbătă, 11 decembrie, scrie LiveScience.
Din fericire, asteroidul nu va lovi planeta noastră, ci doar va trece ”razant”. Cu toate acestea, se află mai aproape decât a fost vreodată în ultimii 20 de ani.
Nereus, numit după zeul grec al mării - fiu al lui Gaia, personificarea Pământului - se va afla la 3,86 milioane de kilometri distanță, de aproximativ 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.
Deși pare o distanță uriașă, după standarde cosmice e doar la o aruncătură de băț.
NASA marchează orice obiect din spațiu care se apropie pe o rază de 193 de milioane de kilometri de Pământ drept ”un obiect aproape de Pământ” iar orice obiect care se deplasează cu o viteză de până la 7,5 milioane de kilometri, drept ”potențial periculos”.
Odată etichetate, astronomii urmăresc cu atenție obiectele, pentru a identifica orice deviație de la traiectoria prezisă care ar putea să provoace o coliziune cu planeta Pământ.
Pentru prima dată descoperită în 1982, Nereus orbitază soarele și se apropie de Pământ o dată la 10 ani. Pentru că Nereus vizitează regiunea noastră a sistemului solar atât de frecvent, NASA și agenția spațială japoneză JAXA s-au gândit la un moment dat chiar să colecteze mostre de pe ea, folosind o navă spațială japoneză. Ulterior, au ales alt asteroid pentru recoltare.
NASA estimează că Nereus va mai fi atât de aproape de Pământ în 3 martie 2031 și în noiembrie 2050, dar și în 14 februarie 2060, când se estimează că Nereus va veni la 1.2 milioane de kilometri de Pământ (de trei ori distanța până la Lună).
Cei de la NASA se gândesc să profite de moment și să trimită o navă robotică să facă minerit spațial. Potrivit Astertank, o companie care monitorizează peste 600.000 de asteroizi, Nereus ar putea avea rezerve de nichel, fier și cobalt în valoare de 4,71 de miliarde de dolari.
Cert este că, ori de câte ori un asteroid se apropie de noi, agențiile spațiale caută o soluție. Cea mai recentă a fost pe data de 23 noiembrie, când NASA a lansat o navă spațială pentru a devia traiectoria unui asteroid care se apropia de Pământ.