O amprentă a lui Michelangelo a apărut deodată pe o sculptură din ceară

O sculptură din ceară, veche de 500 de ani și atribuită lui Michelangelo, ar putea conține amprenta renumitului artist renascentist, arată o analiză recentă.

Michelangelo ar fi creat sculptura din ceară ca un studiu pentru o operă de artă mult mai mare, pe care o plănuia pentru Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, dar care nu a fost niciodată finalizată.

În prezent aflată la Muzeul Victoria și Albert (V&A) din Londra, figurina din ceară, numită „Sclavul”, a fost expusă, însă specialiștii au mutat-o în timpul sezonului de primăvară neobișnuit de cald din 2020 într-un depozit mai răcoros atunci când muzeul s-a închis temporar din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISING

Cinci luni mai târziu, experții au verificat sculptura și au observat o amprentă nemaivăzută până atunci pe posteriorul figurinei, arată Live Science.

E posibil ca schimbările de temperatură și nivelurile de umiditate să fi modificat compoziția de ceară a figurinei, ceea ce a făcut ca amprenta să devină mai vizibilă. Având în vedere că Michelangelo ar fi creat sculptura, amprenta este, cel mai probabil, a lui, cred experții.

Michelangelo a distrus multe dintre modelele sale de ceară înaintă să moară. De fapt, chiar înainte să moară, la vârsta de 88 de ani, la Roma în 1564, Michelangelo a ars multe dintre desenele sale, altele fiind arse în 1518.

ADVERTISING

Pentru a verifica dacă amprenta de pe posteriorul figurinei aparține cu adevărat lui Michelangelo, specialiștii de la muzeu plănuiesc să o compare cu o altă amprentă, de pe o statuie din teracotă din 1530, despre care se știe că este a artistului.

Vezi și Au fost descoperiți încă 14 urmași ai lui Leonardo Da Vinci! Cum a fost posibil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇