Un organism minuscul numit Lacrymaria olor are o tehnică de vânătoare cu adevărat unică! Deși mic – fiind totuși o creatură unicelulară – e în stare să-și întindă gâtul până la de 30 de ori lungimea corpului, în doar câteva secunde, atunci când vede masa aproape așezată.
Această capacitate de a-și întinde gâtul atât de spectaculos, fără a-și deteriora membrana celulară, a fost un mister pentru oamenii de știință, până acum.
Mai mulți cercetători de la Universitatea Stanford l-au studiat, descoperind că membrana celulară și structura internă a organismului sunt pliate ca un origami. Această pliere complexă permite membranei să fie întinsă și pliată la loc fără a necesita multă energie.
Cu un corp în formă ovală, cu o mică umflătură la un capăt, creatura își poate întinde gâtul de aproximativ 20.000 de ori în timpul vieții sale fără nicio problemă. Prin plierea membranei în mai multe straturi cu o rețea de tuburi spiralate sub ea, organismul poate menține flexibilitatea și stabilitatea în același timp, au descoperit aceștia, conform Live Science.
Această tehnică de pliere este similară cu origami Yoshimura, care permite întinderea și plierea structurilor.
Cu toate acestea, rămâne în picioare o întrebare: atunci când obiecte mici se apropie unele de altele în apă, se creează o forță de respingere care ar trebui să împingă prada departe de gâtul extins al L. olor. Motivul pentru care acest lucru nu se întâmplă este încă necunoscut, ceea ce lasă deschisă cercetarea acestui organism.