Masca medicinală îi face pe oameni mai atractivi în ochii celorlalți (Studiu)

Masca medicinală îi face pe oameni mai atractivi în ochii celorlalți (Studiu)

Nu prea am avut ce pune în ”jumătatea plină a paharului” în ce privește pandemia de Covid-19. Însă un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie vine și cu o veste bună.

Ei au descoperit că atât femeile, cât și bărbații consideră că o persoană cu mască e mai atractivă decât dacă nu poartă mască, potrivit The Guardian.

Dr. Michael Lewis a precizat că cercetări similare făcute înainte de pandemie arătau că măștile medicinale îi fac pe oameni mai puțin atractivi în ochii celorlalți, pentru că asociază asta cu boala și spitalul.

ADVERTISING

Odată ce toată lumea a început să poarte mască, cercetătorii au vrut să vadă dacă s-a modificat percepția.

”Studiul nostru arată acum că oamenii sunt considerați mai atractivi când poartă o mască medicinală, pentru că acum portul acestui accesoriu este asociat cu profesioniști în medicină. În timpuri în care ne considerăm vulnerabili, o persoană care poartă mască ne poate face să ne simțim mai în siguranță și sentimentul să fie transferat către cel care o poartă”, a explicat dr. Lewis.

Prima parte a noului studiu a fost făcută în februarie 2021, în Marea Britanie, deci într-un moment când portul măștii deja devenise ceva obișnuit.

ADVERTISING

43 de femei au fost rugate să noteze, pe o scară de la 1 la 10, cât de atractivi sunt bărbații din fotografiile ce le-au fost arătate. Personajul era înfățișat fără mască, cu mască textilă, cu mască medicinală albastră sau își acoperea partea de jos a feței cu o carte cu coperte negre.

Cei cu mască textilă au fost cotați ”mult mai atractivi” decât cei fără mască sau cu fața acoperită cu cartea. Dar cota le-a crescut și mai mult în cazul măștii medicale de culoare albastră.

”Cercetările prepandemice arătau că masca îi face pe ceilalți să se gândească la boală, așa că vor să evite contactul cu purtătorul ei. Pandemia a schimbat la nivel psihologic această percepție. Explicațiile se regăsesc în psihologia evoluționistă și motivele pentru care ne alegem partenerii pe care ni-i alegem. Boala și dovada bolii pot juca un rol important în alegerea unui partener. Acum putem observa că portul măștii nu mai e considerat un indicator al bolii”, a continuat dr. Lewis.

ADVERTISING

Pe lângă asta, masca îi poate face pe oameni să pară mai atractivi pentru că toată atenția privitorului e ațintită asupra ochilor. Alte studii au arătat că, în momentul în care o parte a feței e acoperită, creierul va umple automat partea lipsă și tendința e să o facă într-un mod exagerat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇